Skip to main content
Branislav Nedimović

Bezbednost hrane na najvišem mogućem nivou, nacionalna laboratorija za kontrolu mleka kreće sa radom krajem decembra

Foto: Srbija Danas
Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počinje da radi krajem meseca, prvi uzorci će početi da se obrađuju treće nedelje januara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je nemoguće da se u mesarama i prehrambenim prodavnicama nađe meso koje nije bezbedno, jer inspektori prisustvuju pri klanju životinja i kontrolišu svu robu na licu mesta, kao i da se kontroliše sva roba uvezena u Srbiju.

-Često postoji fama u narodu, da meso kome je istekao rok u EU, završi u Srbiji, to smo sve uskladili sa pravilima EU, a kada uspostavimo rad laboratorije za bezbednost hrane, potpuno ćemo kontrolisati i njihov kvalitet. Prioritet su mesne prerađevinama i ono što se zove mom (mleveno meso, tkivo, sve što se koristi kasnije za prerađevine) - tu ćemo sa laboratorijom za bezbednost hrane napraviti crtu gde ćemo moći da izmerimo šta je kvalitetno, a šta nije kvalitetno- rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u razgovoru za naš portal.

POSLE PISANJA PORTALA SRBIJA DANAS: Nacionalna referentna laboratorija počinje sa radom u MARTU 2018. godine!

Branislav-Nedimovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Analiza uzoraka zaštićena bar kodovima!

-Bitno je reći da uzorci dolaze sa bar kodom, tako da onaj koji radi neposredno u laboratoriji ne zna čiji su uzorci, već kada se završi cela laboratorijska analiza, i rezultati dođu na početnu poziciju, onda se podaci spajaju sa vlasnikom uzorka, i tako obezbeđujemo nepristrasno laboratorijsko ispitivanje- rekao je direktor DNRL Slavoljub Stanojević za naš portal.

Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu hrane i mleka počinje u punom kapacitetu da radi 28. decembra ili 03. januara, dok će prvi uzorci krenuti da se obrađuju već treće nedelje u januaru sledeće godine, kako je i ranije najavio ministar poljoprivrede u intervjuu za naš portal.

ČEKALO SE 10 GODINA: Počinje sa radom Nacionalna referentna laboratorija

-Laboratorija za kontrolu mleka predstavlja jedan od najbitnijih segmenata u kontroli kvaliteta mleka na našem tržištu. Kada krene da radi laboratorija za proizvodnju mleka i laboratorija za bezbednost hrane, vi nećete imati situaciju „Kadija te tuži, kadija ti sudi“. To znači da neko ko proizvodi i ko ima svoju laboratoriju, može sam sebe da proverava i nema nikog drugog ko bi ga kontrolisao. Sada kada krene sa radom laboratorija za mleko, krajem godine i laboratorija za bezbednost hrane u martu mi ćemo imati najsavremeniju kontrolu hrane na našem tržištu u skladu sa najboljom svetskom praksom i standardima - objasnio je Nedimović.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Neko ko je upucen u problem's picture

Neko ko je upucen u problem

Slatko me nasmeja g.ministre...nema od tog posla nista....

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd