fbpx
Skip to main content
Ekonomija, Koronavirus, Ekonomska kriza

"BIĆE TO DUG I TEŽAK OPORAVAK" MMF objavio ekonomska predviđanja za region, jedna zemlja posebno pogođena pandemijom

Foto: Profimedia/ilustracija
Crnogorska ekonomija će u ovoj godini oslabiti 12 odsto, navedeno je u analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju svetske ekonomije pod naslovom "Dug i težak uspon".

To je slična procena kao i prošlonedeljna Svetske banke koja očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori od 12,4 odsto, što potvrđuje da je crnogorska vlada u junu značajno omanula kada je prognozirala pad za samo 6,8 odsto.

MMF nije naveo očekivanje o rastu javnog duga u Crnoj Gori, već će to saopštiti u naknadnoj studiji, dok je Svetska banka prognozirala da će on na kraju godine iznositi 93 odsto BDP-a.

DONEO IM MILIJARDE DOLARA PRETHODNIH GODINA: Kipar ukida "zlatni pasoš" za strane investitore

DONEO IM MILIJARDE DOLARA PRETHODNIH GODINA: Kipar ukida "zlatni pasoš" za strane investitore

TRI PUTA VIŠE NOVCA ZA VINOGRADARSTVO: Srpsko vino postaje brend sa neverovatnom perspektivom!

TRI PUTA VIŠE NOVCA ZA VINOGRADARSTVO: Srpsko vino postaje brend sa neverovatnom perspektivom!

OTKRIVENO ZAŠTO STIŽU MILIJARDE IZ EU: Od Beograda do Sarajeva, Prištine i Skoplja putovanja više neće biti kao pre!

OTKRIVENO ZAŠTO STIŽU MILIJARDE IZ EU: Od Beograda do Sarajeva, Prištine i Skoplja putovanja više neće biti kao pre!

MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto, uz tadašnje očekivanje da će od jula biti moguće turističke posete.

Najveći pad u regionu

Crna Gora će i, prema novom izveštaju MMF-a, imati najveći pad ekonomije u regionu i drugi najveći pad na evropskom kontinentu nakon Španije, gde se očekuje smanjenje BDP-a od 12,1 odsto.

Prema očekivanjima MMF-a, Hrvatska će imati pad od devet odsto, Albanija 7,5 odsto, Bosna i Hercegovina 6,5, Severna Makedonija 5,4 odsto, dok će najmanji pad ekonomije u regionu imati Srbija 2,5 odsto.

Naredne godine MMF očekuje rast ekonomije u Crnoj Gori od 5,5 odsto, a u 2025. godini od tri odsto, što znači da će oporavak ekonomije ići mnogo sporije i da će biti potrebne godine da bi se vratila na nivo iz 2019. godine.

MMF očekuje da će Crna Gora ove godine imati deflaciju, odnosno pad potrošačkih cena za 0,4 odsto. Od susednih zemalja deflaciju će imati i Bosna i Hercegovina od 0,8 odsto, dok će druge komšijske zemlje imati blagu inflaciju - Severna Makedonija od jedan odsto, Albanija 1,2 odsto, a u Srbiji 1,6 odsto.

Grafikon
Foto: Profimedia/ilustracija

Deficit

MMF očekuje da će Crna Gora ove godine imati deficit tekućeg računa od 14,2 odsto. Tekući račun je suma trgovinskog bilansa (izvoz roba i usluga umanjen za uvoz), neto prihoda iz inostranstva i neto tekućih transfera.

Ovaj deficit je manji nego proteklih godina jer je 2019. iznosio 15,2 odsto, 2018, 17 odsto, 2017, 16,1 odsto.

Crna Gora ima značajan pad uvoza zbog smanjenje potrošnje u turizmu, kao i manjeg obima investicijam naročito na deonici auto-puta.

MMF očekuje da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija korona virusa, biti slabija nego što je prognozirao u aprilu, najviše zahvaljujući rastu ekonomije u Kini od 1,9 odsto. Sada prognoziraju da će svetski BDP u ovoj godini pasti za 4,4 odsto, dok je njihova prognoza iz aprila predviđala pad od 5,2 odsto.

Crnogorski BDP je prošle godine iznosio 4,9 milijardi, što znači da bi, prema ovoj proceni, pao na 4,3 milijarde evra. Sadašnji javni dug je oko 3,7 milijardi evra, što znači da uz ovakav pad i dodatna zaduženja za isplatu tekućih rashoda do kraja godine prelazi 90 odsto BDP-a.

Analiza Svetske banke od prošle nedelje predviđa za Crnu Goru "najdublju recesiju u poslednjih nekoliko decenija".

- Te makro ranjivosti prelaze u značajne mikro ranjivosti sa manje radnih mesta, padom prihoda, rastućim siromaštvom i socijalnim uticajem na decu i porodice - smatraju u SB, procenjujući da će se stopa siromaštva povećati na 20,4 odsto u ovoj godini.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd