fbpx
Skip to main content
Kriptovaluta

OVA KRIPTOVALUTA IMA NEVEROVATAN RAST: Pogledajte koliko njena cena skače u poslednje vreme

Foto: Profimedia
Kriptovalute su budućnost, a dokaz je to da je muzički festival "Exit" prvi u svetu uveo mogućnost plaćanja u kriptovalutama.

Dva brata iz Vestčestera su pre nešto više od mesec dana saznala da su postali milioneri, zahvaljujući neobičnoj opkladi na kriptovalutu koja je nastala kao šala. 

OVO JE BROJ GRAĐANA KOJI SE PRIJAVIO ZA NOVČANU POMOĆ! Fenomenalan odaziv, a pare će svi dobiti u roku od ČETIRI dana!

OVO JE BROJ GRAĐANA KOJI SE PRIJAVIO ZA NOVČANU POMOĆ! Fenomenalan odaziv, a pare će svi dobiti u roku od ČETIRI dana!

PODELJENO SVIH 120.000 VAUČERA ZA ODMOR U SRBIJI: Turisti oduševljeni planinama, država nastavlja sa subvencijama?

PODELJENO SVIH 120.000 VAUČERA ZA ODMOR U SRBIJI: Turisti oduševljeni planinama, država nastavlja sa subvencijama?

NEMCI IDU U PENZIJU SA 69 GODINA, DA LI TO ČEKA I SRBE: Starosna granica će se pomerati sve do 2032. godine

NEMCI IDU U PENZIJU SA 69 GODINA, DA LI TO ČEKA I SRBE: Starosna granica će se pomerati sve do 2032. godine

Tomi, 38 i Džejms 42, su uložili nekoliko stotina dolara u digitalnu svojinu zvanu Šiba Inu koin- kriptovaluta slična masovno popularnom Dodžkoinu, dakle u neku ruku parodija parodije.

Jedan novčić je u tom trenutku vredeo sitan deo centa, ali prijatelj koji je ekspert za kriptovalute, im je ukazao da Šiba Inu koin ima potencijal da astronomski poraste, piše CNN.

Bitkoin
Foto: Profimedia

- Razmišljao sam o bitkoinu - u jednom trenutku je vredeo nekoliko centi a sada vredi desetine hiljada dolara, i to se dešava ljudima, to je moguće, kaže Tomi i dodaje da je verovao svom prijatelju koji ih je posavetovato,  i odnosio se prema investiciji kao prema loto listiću koji ne može da istekne.

Za manje od dva meseca nakon inicijalne investicije krajem februara, njihovi životi su se promenili. Bilo je to na dan rođendana njihovog oca i umesto čestitke, oni su ocu poklonili milione.

Procene vrednosti kriptovaluta su eksplodirale u 2021. godini. Nakon godina ignorisanja i podsmevanja od strane Vol Strita, kriptovalute (uključujući i velike igrače kao što je bitkoin, ali i manje poznati "altkoini" ili alternativni novčići) uživaju veliku pažnju investitora. Bitkoinu je vrednost porasla skoro 70 odsto od januara, a dodžkoin, koji je počeo kao šala i koji i dalje vredi manje od dolara je vredniji za više od 11.000 odsto, prema podacima na sajtu Koindesk.  

Bitkoin
Foto: Profimedia

Ali, kriptovalute su u istovreme ekstremno rizične, neregulisane investicije. Izuzetno su volatilne i cene mogu da podivljaju u svakom trenutku. Sa druge strane sav digitalni novac sa sobom nosi drugu vrstu rizika, kao što je hakovanje servera na kom se nalaze, obrisan fajl ili izgubljena šifra koja bi mogla da ostavi investitore bez njihovih sredstava zauvek.

Džejms i Tomi su bacili kockicu, svaki od njih je investirao po 200 dolara. Ideju su podelili sa ostalim članovima svoje porodice.

- Majka i sestra su bile skeptične, ali su investirale po 100 dolara, kaže Tomi i dodaje da nakon što je cena skočila oko 300 odsto, svako je investirao još po 100 dolara. Ukupno su zajedno uložili oko 8.000 dolara.

"A onda se desio neverovatan šok" 

Pre pandemije korona virusa jedini izvor prihoda dvojici braća bilo je snimanje svadbi, te ih je kriza umalo zatvorila. Umesto da snimaju izmešu 30 i 40 venčanja godišnje, oni jedva da su uradili 8 kaže Džejms.

Kako im je ekplodirala investicija u šiba koin, promene u njihovom bogatstvu su bile za ne poverovati. Dok su sredinom aprila ove godine snimali svadbu, krajičkom oka su pratili njihovu investiciju, koja se za tren oka popela na oko 100.000 dolara, i koja je nastavila da raste.

- Kada smo ustali sledećeg jutra, novac na računu se opet duplirao, i jedino što smo rekli je "O moj bože!" kaže Tomi.

 - Zatim je skočila na 700.000 dolara i rekao sam svom bratu da će se vrlo brzo popeti na milion. 

Kriptovaluta
Foto: Profimedia

- U tom trenutku majka i sestra nisu verovale da je tako nešto moguće, dodaje on.

Inicijalno ulaganje ove porodice od oko 8.000 dolara se pretvorilo u gotovo 9 miliona dolara, što je potvrđeno za CNN.

Šta je Šiba koin?

Šiba inu, kriptovaluta najsličnija dodžkoinu, je stvoren pre manje od godinu dana i kao "zaštitni znak" ima vrstu psa Šiba Inu. Iako je nastao kao šala, malo ko se sada smeje.

Ova digitalna valuta je samo u poslednjih 30 dana skočila preko 11.000 odsto, prema podacima dostupnim na sajtu coingecko.

Ranije ove nedelje, osnivač ethereuma Vitalik Buterin je donirao Indiji Šiba koin u vrednost od milijardu dolara, kao pomoć u kriznom momentu. Takođe ova kriptovaluta uveliko uživa podršku brojnih slavnih ličnosti u Americi.

Iako bitkoin i ethereum iznose dve trećine čitavog tržišta kriptovaluta vrednog 2.3 triliona, i iako su jako profitabilne, svakako pate od ekstremnih oscilacija u cenama. 

Na primer, prošle nedelje je bitkoin pao za 12 odsto nakon što je Elon Musk povukao odluku da Tesla prihvati plaćanje u bitkoinu, zbog posledica po životnu sredinu napisao je tada Mask.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd