fbpx
Skip to main content
lešnik

BIZNIS KOJI SE DUGOROČNO ISPLATI: Šumadija idealna za gajenje ovog voća

Foto: Profimedia
Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske.

Međutim, poznavaoci tvrde da Srbija, naročito Šumadija, ima povoljne uslove za gajenje ove kulture odgovarajuću klimu, teren i zemljište za gajenje lešnika, ali još uvek nedovoljno površina pod ovom kulturom.

Za poljoprivredu sledeće godine VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA

Za hektar pod leskom potrebno je u proseku od 5.000 do 8.000 evra ulaganja. U tu sumu uračunata je nabavka sadnica, kopanje bunara, tamo gde ga nema, i navodnjavanje parcele, rečeno je u Centru za ruralni razvoj u Kragujevcu, gde je organizovano predavanje u saradnji s kompanijom  koja je najveći uvoznik lešnika, koja je pokrenula program podizanja zasada leske u Srbiji.

Drvo leske
Foto: Profimedia/ilustracija

Jedan od iskusnijih proizvođača, Radoslav Ćatić iz Masloševa, kaže da su sve što je Srbija sadila u poslednji desetak-petnaestak godina bile vodeće sorte. Pretpostavlja iz ranijih iskustva i potražnje konditorskog lešnika da će otkupljivači tražiti da se sadi pijemontski lešnik, zatim i istarski dugi i okrugli. Međutim, pored ovih, morate da imate i propratne sorte zbog oprašivanja. Moje iskustvo je da se ne ide na stablo da ne bi oduzimali vreme.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd