fbpx
Skip to main content
Novac za nekretnine.

BLIŽI SE SEZONA KUPOVINE STANOVA: Koliko je pandemija uticala na nekretnine i u kojim gradovima su cene SKOČILE?

Foto: Profimedia
Sa prolećem dolazi i sezona kupovine i prodaje stanova

Tržište nekretnina postaće istovremeno življe i zbog bolje epidemiološke situacije i perioda za nama kada su se mnogi ustručavali da povuku velike finansijske poteze.

Praktično, meseci pred nama doneće intenzivniju kupoprodaju stanova, i u većim i u manjim gradovima, a glavno pitanje je šta će biti sa cenom kvadrata. Cena je upitnija tim pre što nije bilo niti pada niti značajnijih oscilacija tokom prethodnog kriznog perioda.

PAŽNJA! OTKRIVENI FALSIFIKATI OD 1.000 DINARA: Stručnjaci objasnili kako da ih prepoznate

PAŽNJA! OTKRIVENI FALSIFIKATI OD 1.000 DINARA: Stručnjaci objasnili kako da ih prepoznate

UPOZORENJE NA GRAĐEVINSKI BUM: Sve je veća tražnja za dozvolama, plate do 1.000 evra

UPOZORENJE NA GRAĐEVINSKI BUM: Sve je veća tražnja za dozvolama, plate do 1.000 evra

Usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije

Usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije

Trenutna situacija je sledeća - tržište nekretnina je stabilno, tražnja je i dalje veća od ponude, novogradnja je u fokusu kupaca... I sve to kad se sabere daje jasnu i računicu i poruku - jeftiniji stan na proleće ne treba očekivati i pre treba reći da bi cene mogle da budu čak i nešto veće.

I to bi mogao da bude trend i u prestonici, ali i u drugim velikim gradovima u Srbiji, gde se takođe pokazalo da je cena kvadrata stabilna, čak i nešto veća nego u istom periodu prošle godine.

- Cene na tržištu nekretnina su i dalje vrlo stabilne. Tražnja je veća od ponude, te dokle god bude tako - mi ne očekujemo neki pad u cenama nekretnina. Izuzetno je velika potražnja za novogradnjom, stanovi se prodaju još na početku izgradnje, bukvalno još dok je zgrada u temeljima, a polovnih stanova nema dovoljno u ponudi - kaže Anita Pešić, menadžer za razvoj.

Prema informacijama sa jednog sajta za nekretnine u poslednjih mesec dana nije bilo velikih oscilacija po pitanju cena. Posmatrajući Beograd čak je primećen rast i to od oko 1,5 odsto u centru grada, te blagi pad na Mirijevu i Paliluli.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Blagi rast cene zabeležen je i u drugim velikim gradovima, a uprkos mnogim očekivanjima da bi korona kriza mogla da obori vrednost kvadrata.

Što se tiče Novog Sada, područje Grbavica ima minimalan rast cene po kvadratu od oko jedan odsto.

U Nišu su zabeležene veće oscilacije. Tako je u naselju Pantelej cena porasla tri odsto, a u Durlanu više od sedam procenata. U Pančevu je minimalan rast cene od oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. I sve su to cene koje su u obračun uključile i starogradnju i novogradnju.

Poznavaoci inače ukazuju i da bi skuplji materijal sada mogao dodatno da podigne cenu kvadrata.

zgrada
Foto: Srbija Danas

Kako navode cena gvožđa je skočila od 30 do 40 odsto, tako da su u različitim procentima poskupeli svi proizvodi od čelika.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe ipak da konačnu reč ima tržište.

- Koliko će poskupljenje repromaterijala da učestvuje u konačnoj ceni stana, zavisi od tržišta. Ako je veća potražnja i ima prostora, sigurno će se povećati i obrnuto - kaže Rodić.

On smatra da bi gvožđe, koje u ceni kvadrata učestvuje sa 30 do 40 odsto, moglo vrlo malo da utiče na poskupljenje stanova koji se sada grade. Ali, kako kaže ako skoče cene i izolacionih i drugih materijala, a to obično ide lančano, onda bi to poskupljenje moglo da bude značajnije.

Inače, poslednji izveštaj RGZ ukazuje da tržište nekretnina u Srbiji ne posustaje.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4 odsto, u Nišu za 2,4 odsto, Novom Sadu za 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8 odsto.

Inače, najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2020. godine prodat je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i najviše novca izdvojeno - oko 1,4 miliona evra.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd