fbpx
Skip to main content
PKS

Boljim obrazovanjem, institucijama i infrastrukturom, do novih investicija na ZB

Foto: PKS
Potrebne su promene u politici privlačenja stranih investicija na Zapadnom Balkanu jer niske plate i porezi nemaju više glavnu ulogu pri donošenju odluke za investiranje, već su ključne funkcionalne institucije, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura, zaključci su studije „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih direktnih investicija u post-kovid periodu“.

Na panelu u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), autori studije i predstavnici domaće i regionalne privrede, ukazali su na potrebu da se u narednom periodu povećaju državna ulaganja u obrazovanje, sa većim fokusom na tehnološke nauke, praktičnije stručno obrazovanje i poboljšanje transportne infrastrukture.

 Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, navodi da svi ekonomski indikatori ukazuju na to, da se u naredne dve do tri godine očekuje rast investicionih aktivnosti i ekonomska stabilnost šest ekonomija Zapadnog Balkana. 

- Zapadni Balkan predstavlja idealnu destinaciju za investitore koji nameravaju da promene lance snabdevanja nakon pandemije Kovida-19 i proizvodnju presele sa udaljenih destinacija bliže evropskom tržištu. Pozitivan uticaj novih investicija će biti bolje iskorišćen samo uz unapređenje efikasnosti institucija, obrazovanja i poboljšanje transportne infrastrukture - ukazao je Vesović. 

Studija, koju je izradio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, potvrdila je da se dodatno mora ubrzati stvaranje Zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana i obezbediti potpuna sloboda protoka robe, usluga, ljudi i kapitala, istakao je Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum PKS. 

Boljim obrazovanjem, institucijama i infrastrukturom, do novih investicija na ZB  

Prema rečima Tatjane Šterjove Duš kovske, generalnog sekretara KIF ZB6, primarna aktivnost svih regionalnih privrednih komora, koje okupljaju 350.000 preduzeća, biće i dalje promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije, kroz rad na digitalizaciji poslovanja, povezivanju kompanija i uklanjanju poslovnih barijera.

    

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd