Skip to main content
Vlada Srbije

Borba protiv sive ekonomije: Prepolovljen broj firmi koje ne prijavljuju zaposlene

Foto: Srbija Danas
Podrška Vladi Srbije

U registrovanim firmama u privredi obim sive ekonomije smanjen je u prethodnih pet godina sa 21,2 na 15,4 odsto BDP-a, ali i dalje svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni, pokazala je analiza "Siva ekonomija u Srbiji 2017", koju je danas predstavio NALED.

Tome značajno doprinose neregistrovane firme, koje čine više od 17 odsto ukupnog broja privrednih subjekata, navedeno je u analizi. 

Potpredsednik UO NALED-a Goran Kovačević kaže zato da unapređenje inspekcijskog nadzora u otkrivanju neregistrovanih firmi mora da bude prioritet novog Akcionog plana Nacionalnog programa za suzbijanja sive ekonomije. 

vlada-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Takođe, kako je rekao, neophodno je efikasnije sankcionisanje takvog ponašanja, jer je prema nalazima studije tek 24 odsto privrednika ili svaki četvrti uveren je da će poslovanje u sivoj zoni biti kažnjeno. 

On je rekao da postoji vrlo jasan signal da borba protiv sive ekonomije postaje naša svakodnevnica.

UZ POMOĆ VLADE SRBIJE: U Srebrenici uskoro fabrika kontejnera

- Indeks sive ekonomije je pokazatelj organizovanosti neke države, što je organizovanija, to je manji indeks i obrnuto - rekao je Kovačević dodajući da su u Srbiji sistemske mere dale rezltate i da je jasno da je cela država na zuzela stav da siva ekonomija treba dugoročno da se rešava.

Naveo je da se privrednici sada lakše opredeljuju da uđu u legalne tokove.

radovi na zemljištu
Foto: Profimedia

Kovačević je rekao da je od 10 preduzeća koja su 2012. radila u skladu sa propisima osam je nastavilo to da čini, dok je od 10 firmi u sivoj zoni osam odlučilo da pređe u legalne tokove.

Tome su najviše doprineli bolji uslovi za poslovanje, makroekonomska stabilnost, unapređenrad inspekcija i efikasnija naplata poreza.

Veliki uspeh: RTB duplirao prodaju svojih proizvoda na stranom tržištu

Kovačević navodi i da je problem sive ekonomije, pre svega, problem uslova poslovanja, kao i da privrednik neće ući u sivu zonu ako ima poverenje u državu.

Najmanji pomak, kako kaže, ostvaren je u domenu sankcionisanja poslovanja u sivoj zoni, a analiza pokazuje da je najdominatniji oblik rada mimo propisa zapošljavanje bez ugovora i isplata zarada na ruke.

dinar
Foto: Profimedia

Od 100 dinara stečenih radom u sivoj zoni 62 potiču od neprijavljivanja plata, a 38 dinara od izbegavanja evidentiranja prodaje robe i usluga, odnosno profita.

Dobra vest je da je u odnosu na 2012. prepolovljen broj firmi koje ne prijavljuju zaposlene sa 20,5 na 10,8 odsto.

Jura gradi novu fabriku u Leskovcu vrednu 40 miliona evra

Registrovana preduzeća koja deo poslovanja obavljaju u sivoj zoni čine 16,9 odsto ukupnog broja firmi i njihov broj zančajno se smanjio u odnosu na prethodnu analizu kada ih je bio 28,4 odsto.

Kovačević je kazao da je reforma inspekcija dobila novi zamah i da se to vidi i kroz - bolju naplatu poreza, koja je bila veća za više do 70 milijardi dinara i rast formalne zaposlenosti za tri odsto samo u 2017. godini.

radnik
Foto: Profimedia

Analizu je sproveo NALED uz podršku Nemačke razvojnesaradnje (GiZ).

Na otvaranju skupa, na kojem je učestvovala premijerka Ana Brnabić i nemački ambasador Aksel Ditman, konstatovano je da je smanjenju doprineo veći prelazak preduzeća iz sive u formalnu zonu.

Sa rastom verovatnoće kažnjavanja nivo sive ekonomije opada za 11 procentnih poena, a sa rastom verovatnoće da će kazna biti plaćena i do 14 odsto.

Čak 15 odsto više registrovanih firmi u Srbiji u odnosu na prošlu godinu

Veliku ulogu može da igra i jačanje poreske kulture putem medijskih kampanja.

Analiza "Siva ekonomija u Srbiji 2017" sprovedena je u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije", a autori su profesorka Ekonomskog fakulteta Gorana Krstić i profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd