Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić najavila: Iduće godine kreće izgradnja Autoputa mira

Foto: Profimedia
Lepe vesti

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će iduće godine konačno krenuti izgradnja takozvanog "Autoputa mira" Niš - Priština - Tirana - Drač, a sledeće godine će se ići u prvu fazu Niš - Pločnik", rekla je Brnabić.

Ona je navela da, kada se završi prva faza, biće mnogo lakše autoputem doći i do Prokuplja i Kuršumlije, a da će tada biti lakše dovoditi i investitore, kao što će biti lakše i malim i srednjim preduzećima da se šire i povezuju sa celom Srbijom i da izvoze.

Premijerka Brnabić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišli su u petak fabriku "Simpo Šik" u Kuršumliji i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Žubor" u Kuršumlijskoj banji.

Brnabićeva je dodala da je ključna stvar kod internih migracija infrastrukturno povezivanje, a da je strašno danas razmišljati koliko je daleko Kuršumlija da se stigne do nje, te da je upravo iz tog razloga toliko važan projekat "Autoputa mira".

- Neverovatno mi je da u Skupštini svaki put moram da branim taj projekat, kao da opozicija nikada nije bila u Toplici i videla koliko je taj autoput važan za Prokuplje, Kuršumliju, za celu Toplicu - kazala je Brnabić.

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

Napomenula je da su dva najveća zadatka Vlade Srbije u vezi sa Kuršumlijom upravo deo autoputa Niš - Pločnik i izmena zakona o javnoj svojini, kako bi se izvršila privatizacija Kuršumlijske banje.

Govoreći o fabrici "Simpo Šik", Brnabić je kazala da je to jedna od stvari koja se mora rešiti, odnosno da se mora obezbediti da ta fabrika posluje održivo, da nastave proizvodnju i da se nađe strateški partner, koji će uložiti u obnovu opreme, kako bi bili konkurentni sa svim kompanijama koje posluju u Srbiji i inostranim kompanijama.

Ona je poručila da je turizam jedan od sektora koji najbrže raste u Srbiji, posebno banjski turizam, u kojem se beleži u prvih šest meseci ove godine 253.000 poseta, a najviše je ljudi iz Srbije, mada ih je sve više iz inostranstva.

Premijerka je istakla da Kuršumlija sa tri banje, uz Ðavolju varoš i Radan planinu, ima ogroman potencijal za turizam.

Autoput
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ono što će nam svima pomoći je bolja infrastruktura i infrastrukturno povezivanje - dodala je ona.

Ministar Ljajić je istakao da je Kuršumlija na svojoj teritoriji ima tri banje, od toga dve koje rade odlično i koje su među osam banja po broju posetilaca i noćenja koja se ostvare - Prolom i Lukovska banja.

- Što se Kuršumlijske banje tiče jedan javni poziv za prodaju je propao zbog visoke cene od 2 miliona i 400.000 evra. Očigledno je da je ta cena bila destimulativna za one koji su bili zainteresovani da kupe ovu banju - kazao je Ljajić, te dodao da bi trebalo menjati zakon ako se želi da se za prodaju banje ide s manjom cenom.

Naveo je da se paralelno radi na izmeni tog zakona i da Direkcija za imovinu radi procenu vrednosti za sve banje u Srbiji.

Autoput
Foto: Profimedia/ilustracija

- Nadamo se da će taj posao biti završen do kraja godine, da bi od početka sledeće mogli da uputimo nove javne pozive za banje u Srbiji, da se konačno taj proces dovede do kraja, jer banjski turizam je ogroman turistički i ekonomski resurs Srbije - naveo je ministar.

Naveo je i da je u prvih šest meseci zabeleženo 20 odsto više dolazaka u srpske banje, što pokazuje značaj banjskog turizma za ekonomiju Srbije.

Predsednik Opštine Kuršumlija Rodljub Vidić naveo je da je da su danas razgovarali o oživljavanju Kuršumlijske banje, koja već 12 godina ne radi i koju nisu uspeli da prodaju pre par meseci, zbog previsoke cene, zatim o hidroakumulaciji Selova, investiciji koja traje već 30 godina, kao i o autoputu koji treba da se gradi Niš - Priština.

- Razgovarali smo i o infrastrukturnim problemima, jer je Kuršumlija po površini od 950 kvadratnih kilometara, jedna od najvećih opština u Srbiji i nikada nije bilo dovoljno sredstava da se ti putevi održavaju. Imamo oko 800 kilometara makadamskih i nekategorisanih puteva. Bile su i strašne nepogode kod nas, ušli smo u program Vlade za pomoć - kazao je Vidić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd