Skip to main content
 • Read more Šri Lanka Svet

  Prve FOTOGRAFIJE masakra na Uskrs: Krvavi tragovi po zidovima, tela po podu... POTRESNO (FOTO)

 • Read more Miroslav Lazanski Info

  "Šta ako tebi neko zalepi šamarčinu?" Skot pred srpskom decom OTCEPIO KOSOVO, Lazanski ga BRUTALNO spustio na zemlju!

 • Read more Delije Košarka

  BUDUĆNOST ČEKA PAKAO U PIONIRU: Četiri sata pre početka prodaje ulaznica ne vidi se kraj reda (FOTO)

 • Read more jagode Vesti

  Povećava se PROIZVODNJA JAGODA, gajenje sve više ISPLATIVO, ali morate da OBEZBEDITE na vreme vrlo VAŽNU STVAR!

 • Read more Makedonija Region

  SEVERNA MAKEDONIJA BIRA PREDSEDNIKA! Otvorena birališta, borba i za dostizanje cenzusa!

 • Read more Snežana Ristić Društvo

  "Grlim majku dok ljubi mrtvo dete i viče - DA TE POKRIJEM SINE" Zbog Snežaninih reči PLAČE SRBIJA (FOTO)

 • Read more Edvin Džekson Košarka

  POBRKAO LONČIĆE: Džeksonova izjava RAZBESNEĆE Delije pred MAJSTORICU! SRAMOTA šta je rekao...

ana-brnabic

Brnabić u Davosu: Srbija sve više prisutna u svetskim tokovima, razgovori sa investitorima

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Premijerka se sastala s predstavnicima velikih korporacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekla je večeras da je Srbija sve više prisutna u svetskim tokovima i trendovima, kao i da je tokom foruma imala više značajnih sastanaka sa investitorima.

Najznačajniji su, kako kaže, bili oni sa kompanijama koje već posluju u Srbiji i od kojih je dobila potvrdu da su zainteresovani za proširenje poslovanja.

Ona je za RTS navela da je razgovarala sa predsednicima velikih korporacija, kao što su "Tarket", japanski "Itoču" i francuski "Suez" koji su se interesovali za njeno viđenje daljeg razvoja Srbije, stabilnosti za poslovanje i nove prilike, zato što, kako je rekla, žele da prošire svoje prisustvo u Srbiji.

aleksandar-vucic,-ana-brnabic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Brnabić je rekla da su sastanci prošli veoma dobro, navodeći da je posebno dobar sastanak imala sa kompanijom "Tarket" i da se nada da će u budućnosti biti razgovora o novim investicijama "Tarketa" u Srbiji i proširenju njihovih proizvodnih pogona. Premijerka je istakla i da je jedina iz regiona jutros učestvovala na sastanku grupe "Novi lideri za Evropu", a da je Srbija takođe jedina zemlja u regionu koja je ove godine učestvovala i u pisanju izveštaja "Obnoviti Evropu" za Svetski ekonomski forum.

- Tako da, svakako, Srbija je sve više prisutna u svetskim tokovima i svetskim trendovima - rekla je Brnabić, dodajući da se njeno izlaganje odnosilo na budućnosti zapadnog Balkana i njeno viđenje zapadnog Balkana u Evropi i zašto je zapadni Balkan značajan za Evropu i obrnuto.

EU će ubuduće naplaćivati PDV i na pošiljke male vrednosti

Navela je da se razgovaralo o ekonomskoj politici Amerike i Evrope i ocenila da postoji raskorak između Evrope i Amerike u smislu protekcionizma.

- Tramp je više za protekcionizam, Evropa je više za jačanje konkurentnosti. To je neka vizija...otvorenost, konkurentnost, inovacije - dodala je premijerka.

Davos
Davos
Foto: Reuters

Brnabić je istakla da je nova vizija Evrope mnogo više ulaganja u obrazovanje i nauku, istraživanje i razvoj i da je to upravo šansa za Srbiju.

- To je ono gde Srbija sada može da da jedan veliki doprinos Evropskoj uniji i Evropi i mislim da je to naša velika prilika i ono što je dobro je što je to svakako prepoznato i od strane Svetskog ekonomskog foruma - ukazala je premijerka, dodajući da su to prepoznali i evropski lideri.

Na pitanje da li je bilo nekih nedoumica u vezi sa našim evropskim putem ili ekonomskim reformama koje sprovodimo, Brnabić je rekla da se uvek postavlja pitanje odnosa Srbije sa Rusijom i koliko je to na putu Evropske unije. 

Bogata porodica nudi platu od 150.000, a evo šta traže od svojih radnika

- Mi nikada ne bežimo od tog pitanja, potpuno smo iskreni i uvek je dobra prilika da objasnimo naše odnose sa Rusijom, ali isto tako da potvrdimo da to ne stoji na putu naših evropskih integracija - istakla je ona.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić je rekla da Srbija po prvi put ide u korak sa svetom i Evropom, dodajući da očekuje da možemo postati i lideri.

- Za nas to znači - veće ulaganje u obrazovanje, veće ulaganje u inovacije, mnogo više ulaganja u startap kompanije, odnosno mnogo bolji pravni okvir za veći broj startap kompanija u Srbiji i to je ono čemu ćemo se mi u potpunosti posvetiti u 2018. godini da bi imali jednu novu paradigmu rasta i razvoja - zaključila je Brnabić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd