Skip to main content
Ana Brnabić

BRNABIĆ U PARIZU: Sastanak s francuskim premijerom, obilazak aero-kosmičkog salona

Srbija Danas / Jelena Obradović
Premijerka Srbije Ana Brnabić počela je danas posetu Parizu obilaskom avio-kosmičkog salona "Pariz Er Šou 2019" u Buržeu, a tokom dana imaće sastanke s francuskim premijerom Eduarom Filipom i drugim francuskim zvaničnicima

Brnabićeva je prvo obišla štand nemačke kompanije MTU "Aeroendžins", koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije. Ona se susrela sa članom Upravnog odbora kompanije Mihaelom Šrajegom, koji je početkom maja boravio u Beogradu, kada je potpisan Memorandum između MTU i Ministarstva privrede.

OGROMAN KORAK NAPRED: Maturantima preko MILION dinara za pokretanje SOPSTVENE PROIZVODNJE

OGROMAN KORAK NAPRED: Maturantima preko MILION dinara za pokretanje SOPSTVENE PROIZVODNJE

TAČNA RAČUNICA: Zaduženi u švajcarcima mogu da SAČUVAJU DESET HILJADA EVRA

TAČNA RAČUNICA: Zaduženi u švajcarcima mogu da SAČUVAJU DESET HILJADA EVRA

ODLIČNE VESTI ZA SRPSKO ZDRAVSTVO Vučić obećao zapošljavanje i VEĆE PLATE

ODLIČNE VESTI ZA SRPSKO ZDRAVSTVO Vučić obećao zapošljavanje i VEĆE PLATE

U zajedničkoj izjavi sa Šrajegom posle obilaska štanda ove komapnije premijerka je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim još jednom potvrdjuje podršku partnerstvu. Naglasila je da je saradnja s MTU u potpunosti u skladu s vizijom Vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

Premijerka je obišla i štand "Erbasa"

Na ovogodišnjem sajmu će inače biti izložžen viššenamenski helikopter Erbas H145M koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vazduhopolovni sajam na aerodromu Burže održava se od 17. do 23. juna uz učešće 2.381 inostranog izlagača iz 48 zemalja, na površini od preko 130.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora, a o sajmu će izveštavati skoro 3.500 novinara iz preko 60 zemalja.

- Želim da se zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. To je dugoročno partnerstvo a početak će biti u oktobru osnivanjem centra za obuku - rekla je srpska premijerka.

Cilj je, kako je rekla, da se ova investicija iskoristi za stvaranje klastera vazduhoplovne industrije u Srbiji.

- Imati MTU u Srbiji to će biti pozivnica za druge kompanije da investiraju u Srbiju - rekla je Ana Brnabić i istakla da je Srbija pouzdan i konkurentan partner.

Šrajeg je podsetio ns sastanak početkom maja kada je potpisan Memorandum o razumevanju i ponovio da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020, uz zapošljavanje oko 400 ljudi.

- Srbija će postati deo MTU porodice - rekao je Šrajeg.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer je ugovor sa Srbijom postignut u rekordnom roku od šest do osam nedelja a ne meseci kako se prognozirali. Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižžu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 držžava sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD i Kanada. Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu "Erbas A 320".

POTPISANA TRI VAŽNA SPORAZUMA Kinesko tržište otvoreno za srpske poljoprivrednike

POTPISANA TRI VAŽNA SPORAZUMA Kinesko tržište otvoreno za srpske poljoprivrednike

"MORAVA" OTVARA VRATA Srbija na Vidovdan dobija TREĆI CIVILNI AERODROM (VIDEO)

"MORAVA" OTVARA VRATA Srbija na Vidovdan dobija TREĆI CIVILNI AERODROM (VIDEO)

Razgovori sa predsednikom francuskog senata

Predsednica Vlade potom počinje političke razgovore u Parizu, i to prvo s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, a zatim i s premijerom Eduarom Filipom, koji padaju u godini kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za danas je planirana i poseta Kulturnom centru Srbije u Parizu u kome se trenutno nalazi postavka izložbe "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, otvorene u maju upravo povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd