fbpx
Skip to main content
dron na nebu

Budućnost logistike: Dronovi koji donose lekove

Foto: Profimedia
Logistika je industrija "teška" 2.300 milijardi dolara

Logistički troškovi u Srbiji učestvuju dvostruko više u ceni proizvoda u odnosu na razvijene zemlje Zapada, što ostavlja puno prostora za optimizaciju, zaključak je panela "Logistika kao pokretač privrede", održanog na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Logistika je industrija "teška" 2.300 milijardi dolara, a očekuje se da će aktuelni svetski trendovi ubrzo stići u Srbiju - digitalizacija, robotizacija i automatizacija čitavog procesa, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta. 

Bliska budnoćnost je i prenos robe dronom- ovaj vid dostave robe posebno će zaživeti u farmaceutskoj industriji, pa možemo očekivati da će se u narednih 20 godina većina lekova dostavljati posredstvom dronova, u vrlo kratkim vremenskim intervalima.

Američka Predator bespilotna letelica u Iraku
Foto: Profimedia/ilustracija

Stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i iz najvećih logističkih kompanija, koji su učestvovali na panelu, procenjuju da će održivost preuzeti primat ceni u logističkoj industriji, a da će ekološka strana posla biti presudna za opstanak. Samovozeći kamioni na električni ili hibridni pogon će zameniti sadašnje flote klasičnih kamiona.

U Srbiji se u poslednjih godina prati trend outsource logistike, koji komapniji ostavlja mogućnost da u fokusu bude samo proizvod i proizvodni proces. Loša infrastruktura obara logističke performanse Srbije, povećava cenu proizvoda, jer ovakvi troškovi učestvuju u ceni dvostuko više nego u zemljama Zapada. 

Ono što je prednost domaće privrede je dobar geografski položaj i taj potencijal treba iskoristiti, zaključak je ovog stručnog panela na Ekonomskom fakultetu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Marko 's picture

Marko

Bice kao auto bez vozaca da pobije ptice.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd