fbpx
Skip to main content
PKS

Čadež: Ako iskreno želimo zajedničko tržište, uklonimo barijere

Foto: Promo
Hajde da budemo iskreni prema sebi: želimo li mi zaista ili ne zajedničko tržište regiona. Ako želimo onda konačno krenimo ozbiljno i posvećeno, da zajedno ubrzamo procedure, uskladimo propise, dokumentaciju i rad nadležnih službi, otklonimo barijere, i tehničke i političke, za više trgovine i investicija - da naši privrednici što pre osete koristi.

To je poručio Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) i predsednik Privredne komore Srbije (PKS), danas u Podgorici na otvaranju  kancelarije generalnog sekretara KIF –a.

Komorski investicioni forum, po rečima Čadeža, svakodnevno i fokusirano radi na zastupanju interesa poslovne zajednice regiona – 350.000 kompanija koje okupljaju komore članice KIF-a i  jačanju  ekonomske saradnje na Zapadnom  Balkanu. Ukazuje na probleme,  prepreke i troškove koje treba otkloniti,  kako bi se obezbedili uslovi za uspešnije poslovanje i region postao poželjnija poslovna i investiciona destinacija za naše i kompanije iz sveta.

PKS
Foto: Promo

- Važno je da pošaljemo poruku da Zapadni Balkan postaje region uspeha, a ne konflikata. Svedoci smo različitih, politički generisanih problema za privrednike, od barijera, preko taksi do dodatnih carina. Ako vlade žele rast, onda moramo da radimo na tome. Mi smo tu da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog ekonomskog regionalnog područja - naglasio je Čadež.

Važno je, kaže, da sinhronizujemo dokumentaciju koja prati  robu u regionu, poput veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, carinske procedure i praksu, jer njihova neusaglašenost mnogo košta kompanije.
„KIF ZB 6 želi da doprinese promociji regiona kao investicione destinacije i da pomogne vladama kako bi se identifikovali problemi i ubrzala rešenja. Ekonomije regiona su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji dobri, polako kreće rast i tu smo da to promovišemo i dovodimo nove investitore“, rekao je predsednik PKS.
Podsetio je i na zajedničku investicionu platformu Foruma koja promoviše privredu regiona, pravne regulative i pruža sve relevantne informacije potencijalnim investitorima, zainteresovanim da ulažu u region Zapadnog Balkana.

PKS
Foto: Promo

Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je zajedno sa Čadežom, otvorila kancelariju  generalnog sekretara KIF-a u Privrednoj komori Crne Gore,  očekuje da će vlade u dijalogu sa privredom pronaći  bolja rešenja, povećati konkurentnost privreda i unaprediti investiciono okruženje regiona.
Predsednici komora regiona – članica  KIF ZB6, jutros su u Vladi  Crne Gore, o  aktivnostima KIF-a i mogućnostima jačanja regionalne saradnje, razgovarali sa viceprimijerom Milutinom Simovićem.
Nakon otvaranja kancelarije, održan je i sastanak sa  predstavnicima crnogorskih kompanija o unapređenju uslova privređivanja u regionu i prevazilaženju barijera sa kojima se privrednici suočavanju u svakodnevnom poslovanju.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd