fbpx
Skip to main content
PKS

Čadež: Cilj Srbije - vodonik gorivo budućnosti

Foto: PKS
Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sednici Skupštine PKS na kojoj je predstavljena Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050.

- Nema važnije teme za razvoj celokupne privrede i život stanovništva Srbije od energetike. Ovih dana se očekuje predlog uredbe Evropske komisije o tzv. taksi na ugljenik na granici - Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Upravo ovo će odlučivati da li će naša privreda biti konkurentna, da li ćemo preživeti ili nećemo, da li će naši proizvodi, bilo cement, čelik, poljoprivredne mašine, mleko... moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo na druga tržišta - rekao je Čadež.

LETNJA SENZACIJA: Grčki hoteli po ceni apartmana!

LETNJA SENZACIJA: Grčki hoteli po ceni apartmana!

DRŽAVNA POMOĆ ZA ZAMENU STARE STOLARIJE: Kada građani mogu da očekuju potpisivanje ugovora o subvencijama?

DRŽAVNA POMOĆ ZA ZAMENU STARE STOLARIJE: Kada građani mogu da očekuju potpisivanje ugovora o subvencijama?

MNOGI GRAĐANI NE ZNAJU - PROVERA STANJA NA RAČUNU U BANKAMA SE NAPLAĆUJE! Poznato koliko košta svaki upit

MNOGI GRAĐANI NE ZNAJU - PROVERA STANJA NA RAČUNU U BANKAMA SE NAPLAĆUJE! Poznato koliko košta svaki upit

PKS će u narednih šest meseci intenzivno raditi sa lokalnim timom eksperata i predstavnicima privatnog kapitala na izradi strategije upotrebe vodonika i očekuje se da do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom energetike, bude formulisan prvi akcioni plan za njeno sprovođenje. 

Prema rečima predsednika PKS, razvoj novih, inovativnih tehnologija, poput uspostavljanja proizvodnje vodonika i skladištenja CO2, direktno su u funkciji snažnog opredeljenja Srbije ka dekrbonizaciji energetskog sektora i ugljenično intenzivne industrije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da primena Zelene agende ne znači gubitak radnih mesta i gašenje elektrana već prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu. Investicioni ciklus u energetici i rudarstvu iznosi 17 milijardi evra. I zato je zelena agenda model rasta i prilika da naša privreda bude ne samo održiva, već i predvodnik ovog procesa - istakla je Mihajlovićeva.

Katerina Rajhe, predsednica UO Westenergie AG, i predsednica Saveta za hidrogen Federativne Vlade Nemačke rekla je u onlajn obraćanju privrednicima da je nemačka vlada u potpunosti prihvatila vodoničnu strategiju.

- Vodonična strategija će do 2050. godine stvoriti značajan broj novih radnih mesta u Nemačkoj i generisati 80 milijardi evra godišnje - kazala je Rajhe. 

Kompanija "Eliksir" planira izgradnju budućeg postrojenja za proizvodnju vodonika u okviru razvoja hemijskog parka Prahovo, rekao je Stanko Popović vlasnik "Elixsir Grupe".

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd