fbpx
Skip to main content
PKS

Čadež i De Falko: Srbija i region važni za američke kompanije

Foto: PKS
Predsednik PKS je posebno istakao velike mogućnosti saradnje sa američkim kompanijama i institutima

Velike su mogućnosti za intenzivniju privrednu i investicionu saradnju Srbije i Sjedinjenih Američkih Država posebno u sektorima IT i digitalizacije, energetike i obnovljivih izvora energije, infrastrukture, farmacije i zdravstva, kao i u oblasti razvoja i istraživanja, istaknuto je danas na onlajn sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Dejvida De Falka, zamenika pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju. Sastanku, organizovanom u okviru virtuelne posete De Falka Srbiji, prisustvovao je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Evropski centar izvrsnosti stiže u Novi Sad: Položen kamen temeljac za izgradnju instituta Biosens

Evropski centar izvrsnosti stiže u Novi Sad: Položen kamen temeljac za izgradnju instituta Biosens

Nagrađeni lideri društvene odgovornosti u Srbiji

Nagrađeni lideri društvene odgovornosti u Srbiji

POZNATO KAKO ĆE IZGLEDATI PRIJAVA ZA 3.000 ZA VAKCINISANE: Ključan je naredni ponedeljak, a pare stižu vrlo brzo

POZNATO KAKO ĆE IZGLEDATI PRIJAVA ZA 3.000 ZA VAKCINISANE: Ključan je naredni ponedeljak, a pare stižu vrlo brzo

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) ukazao je na važnost obnavljanja preferencijalnog statusa (GSP) u trgovini sa SAD kao i na postizanje sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što će pozitivno uticati na investicije. Podsetio je da je u planu otvaranje Srpske kuće u Silikonskoj dolini, koja će biti mesto susreta i razmene znanja i iskustava kompanija iz Srbije sa američkim partnerima.

Predsednik PKS je posebno istakao velike mogućnosti saradnje sa američkim kompanijama i institutima na polju energetske diversifikacije i što veće upotrebe obnovljivih izvora energije - vetra, vode, biomase.

Dejvid De Falko, zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju rekao je da je jačanje privrednih odnosa sa Srbijom važno za američku administraciju i da je neophodno da se mapiraju konkretni sektori saradnje i jačanja poslovnih veza. Animiranje američke poslovne zajednice i promocija ekonomskog i investicionog potencijala Srbije i regiona Zapadnog Balkana u SAD, važni su koraci u tom pravcu, naglasio je De Falko. 

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, rekao je da je cilj da se zajedničkim aktivnostima sa PKS otvore vrata što većem broju američkih kompanija u Srbiji. Najavio je organizaciju niza promotivnih događaja sa ciljem privlačenja američkih investicija i povezivanja kompanija.

Ambasador je ukazao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD, koja je prošle godine vredela 812 miliona dolara u porastu, ali da može da bude još veća. U ukupnoj razmeni Srbije i SAD sve veći značaj dobija razmena usluga koja je 2020. godine, tokom pandemije, zahvaljući rastu srpskog izvoza, dostigla 977 miliona dolara.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd