fbpx
Skip to main content
Marko Čadež

Čadež i Han u Poznanju potpisuju projekat za konkurentniji region

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Privredna komora Srbije zajedno sa Evropskom unijom jača kapacitet Komorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredu

Više od 1200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine moći će da računaju na sasvim konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, dobile sredstva iz evropskih fondova i privukle strane investicije.

Partnerstvo na trogodišnjem projektu za podizanje konkurentnosti privreda regiona, koji će realizovati Komorski investicioni forum i za koji je Evropska unija izdvojila 2,5 miliona evra, sutra će u Poznanju, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, svojim potpisima ozvaničiti Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku i Marko Čadež, predsednik zajedničke regionalne komore.

Potpisivanje ugovora između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije planirano je u septembru, početak realizacije projekta u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine.

Privredna komora Srbije dodelila nagrade "Prijatelj porodice 2018"

Privredna komora Srbije dodelila nagrade "Prijatelj porodice 2018"

Kompanije dobile po 6.000 evra za uvođenje inovacija u proizvodnju

Kompanije dobile po 6.000 evra za uvođenje inovacija u proizvodnju

Potpisan Memorandum o razumevanju između PKS i Svekineske federacije za industriju i trgovinu

Potpisan Memorandum o razumevanju između PKS i Svekineske federacije za industriju i trgovinu

 - Evropska unija će kroz ovaj projekat pomoći jačanje kapaciteta Komorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredi, ali će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti zapravo privrednici - kaže Marko Čadež.

Zahvaljujući ovom projektu, po rečima Čadeža, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma. Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima. Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa.

Privrednicima ćemo, dodaje Čadež, na raspolaganje staviti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao i specijalno, prema njihovim potrebama, kreirane infodane, seminare i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi unapređenja zajedničkog ekonomskog prostora. Planirana su tri javno - privatna dijaloga biznisa i donosioca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.

Konkrektna podrška, ocenjuje Čadež, doneće i konkretne koristi, i za kompanije pojedinačno i za zapadnobalkansku ekonomiju u celini.

Unapređenje biznisa uz portal PKS Partner 

Unapređenje biznisa uz portal PKS Partner 

Telekom Srbija dobitnik nagrade Privredne komore Srbije za drustveno odgovorno poslovanje

Telekom Srbija dobitnik nagrade Privredne komore Srbije za drustveno odgovorno poslovanje

DOBRE VESTI ZA SRPSKE PRIVREDNIKE: Bolje prilike za ULAGANJA, a veći broj firmi planira nova ZAPOŠLJAVANJA! (VIDEO)

DOBRE VESTI ZA SRPSKE PRIVREDNIKE: Bolje prilike za ULAGANJA, a veći broj firmi planira nova ZAPOŠLJAVANJA! (VIDEO)

- Cilj nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona međusobno i sa kompanijama iz sveta, potpišu više od stotinu ugovora, vrednih oko 50 miliona evra. Istovremeno, analize su ukazale da će ova projekat doprineti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku skoči sa trećine proseka EU na 40 odsto, da izvoz i uvoz robe i usluga porastu na 57, odnosno 70 odsto regionalnog bruto domaćeg proizvoda i da međusobna robna razmena unutar regiona poraste sa nepunih 4,5 milijardi na 6,6 milijardi evra - kaže Čadež. 

Komore regiona će i na ovom Samitu o Zapadnom Balkanu predstaviti svoje privrede zajedno na štandu Komorskog investicionog foruma. Nakon potpisivanja pisma o namerama za realizaciju projekta za konkurentniji region i obraćanja Johanesa Hana i Marka Čadeža, biće održan panel "Regionalne ekonomske integracije - šta privrednici očekuju" na kojem će predstavnici Komorskog investicionog foruma i CEFTA sekretarijata govoriti o dosadašnjem napretku, preporukama privrede i zajedničkim aktivnostima za otklanjanje prepreka poslovanju u regionu i efikasnije sprovođenje plana uspostavljanja zajedničkog regionalnog prostora.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd