fbpx
Skip to main content
PKS

Čadež: Novi sistem fiskalizacije uštedeće novac privredi

Foto: PKS
Od 1. januara naredne godine razmena podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave obavljaće se online.

Novi onlajn sistem fiskalizacije, čija primena počinje 1. januara 2022. godine, omogućiće privredi da uštedi novac i razvija nove poslovne modele, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na skupu "Novi model fiskalizacije u Srbiji".

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

NEPRIKOSNOVENI RAST SRPSKE EKONOMIJE: Naša država ima stabilne finasije zahvaljujući saradnji sa regionom

NEPRIKOSNOVENI RAST SRPSKE EKONOMIJE: Naša država ima stabilne finasije zahvaljujući saradnji sa regionom

SRBIJA U FEBRUARU SELDEĆE GODINE DOBIJA BRZU PRUGU: Od Beograda do Novog Sada za samo pola sata!

SRBIJA U FEBRUARU SELDEĆE GODINE DOBIJA BRZU PRUGU: Od Beograda do Novog Sada za samo pola sata!

- Ovo je veliki korak u borbi za konkurentnost srpske privrede. Pred nama je veliki posao, koji podrazumeva da ovaj sistem, sa svim vrlinama i vrednostima koje donosi, ali i sa što manje dilema i problema, uspostavimo u zakonom predviđenom roku - rekao je Čadež na skupu na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija, Poreske Uprave Srbije, kompanije Telekom koja implementira ceo proces, privrednici - proizvođači hardvera i softvera.

Od 1. januara naredne godine razmena podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave obavljaće se online, u realnom vremenu - u trenutku obavljanja prometa.

- Posebno je zadovoljstvo što je u procesu uvođenja ove značajne novine uključena i privreda, brojni komentari koje su privrednici imali su prihvaćeni. To je velika stvar - rekao je Čadež i zahvalio Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srbije što su imali sluha za sugestije privrednika.

Predsednik PKS je ukazao da su podzakonska dokumenta koja uređuju novi sistem fiskalizacije urađena znatno pre zakonskog roka kao i da će zahvaljujući domaćim proizvođačima hardvera i softvera biti uspostavljen novi sistem fiskalnih kasa.

Mali i Čadež
Foto: PKS

- Informacije koje danas razmenjujemo, bitne su ne samo za trgovce, male i velike, ugostitelje, frizere, prevoznike... sve one koje čeka prelazak na onlajn fiskalizaciju, već i pre svega za proizvođače kako bi što pre mogli da znaju kada završavaju sa proizvodnjom starih uređaja, da planiraju nabavke za proizvodnju novih uređaja u skladu sa novim zahtevima i krenu u proizvodnju hardverskih i kreiranje softverskih rešenja - rekao je Čadež.

PKS će u narednom periodu preko mreže regionalnih komora širom Srbije organizovati niz obuka i onlajn radionica za privrednike u vezi sa implementacijom novog sistema fiskalizacije.

Novi sistem fiskalizacije je besplatan za privrednike, istakao je danas ministar finansija, a država je za to izdvojila tri milijarde dinara. Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković ukazala je da je projekat e-fiskalizacije za Poresku upravu strateški projekat i nastavak procesa digitalizacije te institucije.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd