fbpx
Skip to main content
Marko Čadež

Čadež: Pokrećemo novu budućnost na Balkanu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a očekuje se preko 400 bilateralnih sastanaka privrednika. 

Ostvareno odlično poslovanje Olimpijskog centra Jahorina tokom prvog polugodišta

Ostvareno odlično poslovanje Olimpijskog centra Jahorina tokom prvog polugodišta

SERVISNA INFORMACIJA: NOVI PRILAZ LIDLU NA TROŠARINI

SERVISNA INFORMACIJA: NOVI PRILAZ LIDLU NA TROŠARINI

DRŽAVA SRBIJA DANAS ISPLAĆUJE ČETVRTU RATU POMOĆI! Ova grupa radnika ima tešku godinu iza sebe

DRŽAVA SRBIJA DANAS ISPLAĆUJE ČETVRTU RATU POMOĆI! Ova grupa radnika ima tešku godinu iza sebe

Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede - politika. Zato će na ovom skupu učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će potpisati nekoliko sporazuma kako bi se olakšalo poslovanje naših privreda, a zajedničko tržište bilo konkuretnije za najveće evropske i svetske kompanije. 

Organizatori ovog najznačajnijeg ekonomskog skupa u poslednjih nekoliko godina su privredne komore regiona i Privredna komora Srbije (PKS). Predsednik PKS Marko Čadež ističe da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda. 

- Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju ove tri zemlje, Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Intenzivnija saradnja će doneti novu političku stabilnost i jasan signal investitorima da je ovo region uspeha. Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije ZB6 da se priduže - kaže Čadež. 

Predsednik PKS je najavio i nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

- Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate. Očekujemo i da se na granicama postave ’brzi prolazi’ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije - poručuje predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

- Privreda jako dobro zna koliko danas ima problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage. U veoma kratkom roku imaćemo mogućnost da građani sve tri zemlje mogu da nalaze posao i rade bilo gde na teritoriji potpisnica ovog dokumenta - kaže Čadež.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija. Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike. 

Među kompanijama iz Srbije su i Nektar, Eliksir, Alfa Plam, FPM Agromehanika, Mlekara Šabac, NIS, Telekom, Unipromet, MIND - Milanović Industries Group, Mladost Leskovac, Nutriko Vranje, Simpo, Euroturs, Er Srbija, Koridori Srbije, Putevi Srbije, Srbija Kargo...

Vremenska prognoza
Light snow
-0 Beograd