fbpx
Skip to main content
MARKO-CADEZ

Čadež zabrinut: Štrajk u Fijatu utiče na celokupnu privredu Srbije, gubitak će biti ogroman!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Signal koji se šalje nije pozitivan

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u Fijatu treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije, izvoz, a za njen rad neposredno ili posredno vezano je 10.000 radnih mesta, te da bi najgori scenario bio odlazak Fijata iz Kragujevca. 

Odlazak Fijata iz Srbije?! Najgori mogući scenario!

VUČIĆ: Očekujem i molim rešenje za Fijat, ako može i večeras

- Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i strajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, Fijat učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto- pojašnjava Čadež.

Fijat
Fijat
Foto: Profimedia

Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fijata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad Fijata.

- Ukoliko se nastavi štrajk transportno- logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra- rekao je on i dodao da Fijat ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.

Sa direktorom Fijata pričali i Vučić i Brnabić, veruje se da će štrajk uskoro biti okončan

Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta.

- Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka komapanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja- smatra Čadež.

Direktorka Fijata: Zadovoljni smo saradnjom sa Vladom Srbije

Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati.

- Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da zanči- zaključio je Čadež.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
ТАРА's picture

ТАРА

Ко стоји иза овог штрајка,можда неко ко жели да врати Србију у блато?

0 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd