fbpx
Skip to main content
koronavirus, putovanja

LETOVANJE OVE GODINE ĆE BITI PAPRENO: Skočile cene aranžmana za jednu od omiljenih destinacija Srba!

Foto: SD/ilustracija
Prošle godine, kada je građanima Srbije zbog korone bio ograničen izbor destinacija za letovanje, Egipat je postao mnogo traženija destinacija nego što je to bio.

Prošle godine, kada je građanima Srbije zbog korone bio ograničen izbor destinacija za letovanje, Egipat je postao mnogo traženija destinacija nego što je to bio.

NEVOLJNO SMO DOČEKALI APRILSKI SNEG, POGOTOVO ONI: Sneg i mraz razorili rod voća, štete ogromne!

NEVOLJNO SMO DOČEKALI APRILSKI SNEG, POGOTOVO ONI: Sneg i mraz razorili rod voća, štete ogromne!

"MUNJEVITO" VOZOM OD BEOGRADA DO NOVOG SADA: Stavljeni potpisi na ugovor, u budućnost idemo brzinom od 200 km na čas!

"MUNJEVITO" VOZOM OD BEOGRADA DO NOVOG SADA: Stavljeni potpisi na ugovor, u budućnost idemo brzinom od 200 km na čas!

HOĆE LI SRBIJA UVESTI VINJETE: Drobnjak dao odgovor i otkrio nove detalje koje treba očekivati na putevima

HOĆE LI SRBIJA UVESTI VINJETE: Drobnjak dao odgovor i otkrio nove detalje koje treba očekivati na putevima

Što zbog povoljnih cena, što zbog slobodnog ulaska, bez obaveznog PCR testa ili karantina, ali turizam u ovoj zemlji je doživeo bum. I to je bio razlog i za značajno poskupljenje u ovoj godini, ali i najave za njihov dodatni rast.

Praktično, pojedini aranžmani sada, ali i u narednim mesecima u Egiptu koštaju i do 20 odsto više nego prošle godine. Tako računica govori da poskupljenje za godinu dana za istu desetinaciju, hotel, uslugu i broj dana, ide i do 200 evra.

Razlog takvom rastu cena, kaže za Zoran Arsenović iz jedne agencije, je to da su prošle godine, usled situacije sa koronavirusom, aranžmani bili nerealno jeftini.

koronavirus
Foto: Profimedia

- Egipat je, prošle godine, krenuo da prima turiste tek od 25. juna. Nisu mogli da predvide tražnju, a desilo se da im nisu dolazili turisti sa velikih tržišta - iz Engleske, Rusije i Nemačke. Zbog toga su, obaranjem cene, pokušali da stimulišu manje platežna tržišta, poput Ukrajine, Belorusije i Srbije.Sada su se cene vratile na nivo 2019. godine i te cene odražavaju nivo kvaliteta usluga u Egiptu - kaže Arsenović.

U prošlogodišnjoj najezdi turista na "zemlju faraona", našao se i pozamašan broj naših turista. Snižene cene turističkih aranžmana, većinom all-inclusive, stimulisale su građane Srbije da posete čuvena letovališta, Hurgadu i Šarm El Šeik.

eNakon, skoro, godinu dana, zainteresovanost za "biser" Crvenog mora ne jenjava, šta više izgleda da je potražnja povećana pošto su se pojedini all inclusive aranžmani ove godine vratili na cene pre krize, tj. neki od aranžmana su drastično skuplji u poređenju sa prošlom godinom.

Cene aranžmana

Turističke agencije u Srbiji su uveliko izašle sa svojom ponudom egipatskih hotela. Ove sezone u ponudi su hoteli sa 4 i više zvezdica, i apsolutno svi nude isključivo all-inclusive aranžmane. Na vama je da izaberete samo to da li ćete letovati na Crvenom moru 7, 10 ili 14 dana, ali i da dobro otvorite oči oko cena.

Nije retko da isti hotel u istom terminu sada košta 920 evra, a da je prošle godine u isto vreme koštao oko 700 evra. Pojedini hoteli digli su cene još više.

Istovremeno ima ponuda i sledeće sadržine: ako želite da posetite Egipat na 7 dana potrebno je da izdvojite od 400 evra po osobi, u slučaju da se odlučite za hotel sa 4 zvezdice, pa do 1.200 evra po osobi koliko će vas koštati soba sa direktnim ulazom u bazen iz vaše sobe u jednom od najluksuznijih hotela u Hurgadi.

egipat
Foto: Profimedia

Cene za putovanja od 10 i 14 dana su u proseku oko 20 odsto veće od sedmodnevnih.

Iz jedne beogradske turističke agencije kažu da su mladi ljudi oduševljeni činjenicom da mogu da rezervišu sobe u luksuznim hotelima za taj novac.

- Uglavnom se mladi odlučuju za last minut ponude i uplaćuju aranžmane koji su ranije važili za opcije za ljude sa dubokim džepom - ističu iz agencije.

Treba istaći i to da su u sve cene aranžmana uključeni troškovi avio transporta.

Izleti

Kako je Egipat zemlja sa, bogatom istorijom i više nego zanimljivim lokacijama u svojoj turističkoj ponudi ima sijaset fakultativnih izleta. Turistima se preporučuje da obiđu što više mesta, da odu na što više fakultativnih izleta.

Egipat
Foto: Profimedia

Oni su organizovani na više načina, preko agencije, od strane hotela ili samostalno u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama. Cene ovih izleta se kreću od 20 evra, za obilaženje obližnjih ostrva brodom, pa na više.

Sa druge strane, postoje načini kako da uštedite na ovim izletima.

Ostali troškovi

Generalno, cene su, prema podacima javno dostupnim na internetu, u Egiptu oko 20 posto manje nego u Srbiji.

Najbitniji dodatni trošak za turiste je pribavljanje egipatske vize, koja je za naše državljane besplatna do 30. 04. ove godine i pribavlja se na aerodromu nakon sletanja u Egipat.

Egipat
Foto: Profimedia

Kako su u ponudi naših agencija isključivo all-inclusive, većina troškova je pokriveno. U hotelima imate tri obroka, a često u sklopu all-inclusive paketa imate i neograničene količine pića. Hoteli u svom sastavu uglavnom imaju i širok asortiman zabavnih sadržaja, od sportskih terena do akva parkova, te ni o tome ne morate puno da razmišljate.

Cene pića u klubovima, barovima, kafićima i restoranima po turističkim centrima se kreću od 1 do 4 evra za jedno pivo (bilo točeno ili flaširano), kafa se kreće između jednog i dva evra, a sokovi su proseku oko 50 euro centi. Flaširana voda vas izađe oko 20 euro centi.

Obrok u restoranu će vas koštati između 10 i 40 evra po osobi, u zavisnosti od "luksuznosti" restorana.

Takođe, u Egiptu je cenkanje sa trgovcima normalno i očekivano, pa se između ostalog i cene suvenira za vaše najbliže mogu spustiti.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd