fbpx
Skip to main content
Gorivo

CENA "CRNOG ZLATA" SKOČILA NA SVETSKIM BERZAMA: Da li će biti poskupljenja goriva na srpskom tržištu?

Foto: Profimedia
Cene goriva na srpskim pumpama ne bi trebalo drastično da se menjaju u narednom periodu, uprkos skoku cene sirove nafte na svetskim berzama, smatraju poznavaoci prilika u ovom sektoru.

Naime, cena "crnog zlata" skočila je u ponedeljak nakon objave o vakcini protiv korona virusa.

Među 11 najvažnijih sektora S&P indeksa najviše je skočio indeks energetskog sektora, čak 14 odsto, što se pripisuje upravo snažnom rastu cena nafte, jer se očekuje jačanje potražnje za "crnim zlatom" nakon zdravstvene krize.

OPTIMIZAM NA BERZAMA SE SMIRUJE: Akcije na globalnim tržištima su na putu da okončaju najduži uzlazni trend

OPTIMIZAM NA BERZAMA SE SMIRUJE: Akcije na globalnim tržištima su na putu da okončaju najduži uzlazni trend

Produžen rok za selekciju i povezivanje poslodavaca sa kandidatima u sklopu programa "Moja prva plata"

Produžen rok za selekciju i povezivanje poslodavaca sa kandidatima u sklopu programa "Moja prva plata"

Kupujete prvi stan u Srbiji? Ovo su tri situacije kada vas država može odbiti za povraćaj PDV-a

Kupujete prvi stan u Srbiji? Ovo su tri situacije kada vas država može odbiti za povraćaj PDV-a

Barel nafte od početka nedelje ponovo je premašio 40 dolara, a u četvrtak su se cene kretale oko 41 dolara za WTI naftu, odnosno 43 dolara za barel severnomorske nafte brent.

Ipak, Međunarodna agencija za energetiku i OPEK izrazili su sumnju u skoriji oporavak potražnje za naftom, zbog rasta broja zaraženih korona virusom u Evropi i Sjedinjenim Državama. I to bi mogao da bude signal za dešavanja u Srbiji.

Kako se formira cena

Nafta
Naftna polja.
Foto: Profimedia

Kretanja na svetskim berzama još uvek se ne odražavaju na cene goriva na srpskim pumpama, a prema oceni naftaša, ne bi ni trebalo očekivati velike promene cene goriva ni u narednih nekoliko meseci. Jedan od važnijih razloga je činjenica i da naftaši imaju zaliha koje su nabavljali po nižim cenama, ali i činjenica da se cena goriva na svetskom tržištu preliva na domaće tek nakon dva meseca.

Da podsetimo, gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za desetak dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 132-133 dinara, a dizel za oko 140 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

- Budući da smo ove godine, kada su fiskalne stavke u pitanju, imali samo jedno povećanje akciza, koje je sa PDV-om iznosilo oko 1,3 dinara po litru, dinamična promena cena goriva na benzinskim stanicama u toku 2020. godine i na gore i na dole bila je u prvom redu posledica promene cene sirove nafte - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

On naglašava da cena barela referentne nafte Brent jeste u prethodnih nekoliko nedelja povećana, ali da to nisu promene koje mogu drastično da utiču na cene goriva

- Srpsko, a u manjoj ili većoj meri i tržišta svih zemalja u okruženju, neraskidivo su vezana za kretanja na globalnom tržištu nafte. Podsetiću samo da je više od 80 odsto derivata nafte u ukupnoj potrošnji u Srbiji dobijeno ili preradom sirove nafte iz uvoza, ili je uvezeno iz rafinerija u okruženju, dakle kada je u pitanju naftni deo cene - kako bude drugima, tako će biti i nama - navodi Tomislav Mićović, uz napomenu da oko 60 odsto prosečne maloprodajne cene benzina i dizela čine državne dažbine.

Ni Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, ne očekuje velike promene cenovnika na srpskim pumpama. On ističe da je nafta energent kod koga veliku ulogu u kretanju cene na berzi igra predviđanje potrošnje u narednom periodu.

S obzirom na situaciju sa kovidom, on smatra da će potrajati još malo dok ne budemo sigurni da je vakcina efikasna i dok se ne proizvedu dovoljne doze da možemo računati na smirivanje pandemije.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd