Skip to main content
lubenica

Cena lubenice konačno PALA: Evo kako da prepoznate NAJSLAĐU

Foto: Profimedia
U prodaji i domaći i uvozni bostan

Cena lubenice uveliko je pala na 25 do 40 dinara na pijacama, dok se u marketima na akciji može pazariti i za 30 dinara po kilogramu.

Domaće sveže lubenice nedavno su stigle, zbog čega cena i pada, ali nije lako prepoznati koje su kvalitetne, jer su domaće sad pomešane sa onim koje su uvezene, neke čak pre više od mesec dana.

Kupci kažu da uvozne lubenice nisu dovoljno sveže, te da ih od domaćih razlikuje cena i da su one sada jeftinije od naših.

Iako svi žele da kupe sveži domaći bostan koji važi za slađi i ukusniji, teško je odabrati onaj pravi. Kako objašnjavaju bostandžije, razlika između domaće i uvozne lubenice postoji, a samo jedna vrsta uvozne je dobra.

- Jedina prava i dobra lubenica iz uvoza je iz Grčke. Na lubenice iz Albanije, Makedonije i Crne Gore bilo je dosta pritužbi prethodnih godina, ali se i one pojavljuju na kvantašima - kaže Jovica Kalin, predsednik udruženja "Povrtar" iz banatskog sela Idvor i proizvođač lubenica.

Kako kaže, kupci od lubenice traže što tanju koru i što crveniju boju unutra.

Lubenica
Foto: Srbija Danas

- Nije toliko bitno koja je sorta u pitanju - kaže Kalin.

Kako dodaje, dobra, slatka i zrela lubenica može se prepoznati po nekoliko stvari.

- Ako je peteljka, mesto gde se seče lubenica, zelena i nije uvenula, to je znak da je lubenica sveža. Ukoliko oko peteljke izlazi sok, sličan sirupu, to znači da je zrela - navodi naš sagovornik. Kalin napominje da zrelost može da se potvrdi i ako je lubenica na nekim mestima drugačije nijanse nego na ostatku kore.

- Kod lubenice postoje "žvrk" i "kašika" kod mesta gde se lubenica seče. Ukoliko je "žvrk" zreo i ima listić koji liči na kašiku, zrela je i lubenica - navodi ovaj proizvođač i dodaje da je jedan od načina provere i kucanje lubenice.

- Ona treba da daje tup zvuk kada je zrela - navodi on. Onima koji žele da budu sigurni da su kupili pravu stvar može pomoći i jedan starinski, narodni savet, koji kaže da na zadnjem delu lubenice, oko njenog temena, šare koje čine oblik sličan cvetu treba da budu što šire, te da to garantuje slatkoću.

Na letovanju ste, a vozilo vam je UNIŠTENO: Evo koliko košta ŠLEPOVANJE kola iz Grčke

Takođe, domaće lubenice, koje nisu kalemljene, po pravilu su manje od uvoznih i retko su teže od 15 kilograma.

Cena će još padati

Kalin kaže da proizvođači ne mogu biti zadovoljni cenom, jer je već sada, dok prava sezona nije ni počela, pala na 10, 15 dinara po kilogramu, koliko im plaćaju nakupci.

- Više ne očekujemo ništa, pošto je cena već otišla u sunovrat. Na kvantašima na veliko lubenice se prodaju po ceni od 15 do 20 dinara za kilogram - navodi Kalin.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd