Skip to main content
nafta

Cena nafte skočila zbog krize u Iranu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Umiruje činjenica što su naftna nalazišta dosta udaljena od mesta na kojima se održavaju demonstracije

Cene nafte su na početku 2018. godine porasle jer su geopolitičke tenzije "gurnule u stranu" zabrinutost od pada cena.

Cene američke "lake" nafte i "brenta" su, prvi put u više godina, iznad 60 dolara za barel, čemu su u najvećoj meri doprineli antivladini protesti u Iranu, u kojima je do sada stradalo dvadesetak ljudi, a 450 je uhapšeno, prenosi Raša tudej. 

Kina
Foto: Profimedia

U javnost je, takođe, prošle nedelje isplivao spor u vezi sa tajnim isporukama nafte Severnoj Koreji, u šta su, kako je izvestio Rojters, bile uključene Rusija i Kina. Ukoliko se dokaže da su dve zemlje isporučivale naftu Pjongjangu, to bi predstavljalo kršenje sankcija Ujedinjenih nacija.

Pomenuta dva geopolitička događaja su uspela da neutrališu strahovanja od toga da će se zbog ponovnog puštanja u rad naftovoda "Fortis" na tržište "vratiti" 450.000 barela nafte dnevno. U Libiji je, takođe, popravljen naftovod koji doprema naftu do izvoznog terminala u luci Es Sider, što je ublažilo zabrinutost od poremećaja u isporukama.

- Još ne postoji velika zabrinutost od mogućeg narušavanja iranske proizvodnje od 3,8 miliona barela dnevno. Ipak, ako do toga dođe, to će imati veliki uticaj na globalne cene sirove nafte - kaže analitičar kompanije SEB, Bjarne Šildrop i dodaje da bi potpuni prekid iranske proizvodnje odmah podigao cenu ''brenta'' iznad 100 dolara za barel".

Umiruje, međutim, činjenica što su iranska naftna nalazišta dosta udaljena od mesta na kojima se održavaju demonstracije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd