fbpx
Skip to main content
Gorivo

CENE NAFTE U REGIONU PONOVO SKAČU: Kod komšija gorivo poskupelo, a evo šta očekuje srpske vozače

Foto: Profimedia
Nakon dve nedelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupele sve vrste goriva.

Jedan od razloga svakako je i rast cene nafte na svetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu.

Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promena u cenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Sumorna predviđanja MMF-a: Svet potcenio koronu, potrebne godine da se privrede oporave

Sumorna predviđanja MMF-a: Svet potcenio koronu, potrebne godine da se privrede oporave

BERAČI BILJA U SRBIJI U SEZONI ZARADE I DO 100.000 DINARA BEZ ULAGANJA: Uz malo znanja možete lepo profitirati

BERAČI BILJA U SRBIJI U SEZONI ZARADE I DO 100.000 DINARA BEZ ULAGANJA: Uz malo znanja možete lepo profitirati

"SRBIJA NE KUPUJE CRNOGORSKI DUG ZA AUTOPUT" Nadležno ministarstvo demantovalo glasine podgoričkih medija

"SRBIJA NE KUPUJE CRNOGORSKI DUG ZA AUTOPUT" Nadležno ministarstvo demantovalo glasine podgoričkih medija

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

U Srbiji istovremeno raste tražnja za gorivom i smanjuju se zalihe. Tako su očekivanja da će sa rastom privredne aktivnosti i oporavkom ekonomije rasti i cena nafte, mada poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne očekuju značajnije promene do kraja godine.

Kažu i da objašnjenje postoji i da se ono krije u odgovoru na pitanje koliko na litar goriva utiče berzanska cena, a koliko državni nameti.

- Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine - rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Gorivo
Foto: Profimedia

Barel sirove nafte WTI danas se prodavao za nešto manje od 40 dolara (39,81), dok se cena brenta kretala oko 42 dolara (41,85). Podsetimo, u martu i aprilu su cene nafte u jednom trenutku otišle i u negativnu teritoriju - cena je bila manja od nula dolara, što znači da su proizvođači plaćali kupcima jer nisu imali gde da skladište naftu.

Nove cene u Hrvatskoj

Litra evrodizela u Hrvatskoj od juče je u Hrvatskoj skuplji za šest lipa po litri i sada košta 8,28 kuna (1,09 evra). Tako je za pun rezervoar od 50 litara potrebno izdvojiti tri kune (40 evrocenti) više nego dan ranije.

Evrosuper 95 je poskupeo 4,5 kune za pun rezervoar (oko 60 evrocenti). Oštro je rasla i cena tečnog naftnog gasa, koji je prošle nedelje koštao 4,01 kunu (0,53 evra), dok mu je sada prosečna cena 9,35 kuna po litri (1,24 evra).

To znači da je dizel kod komšija, praktično, jeftiniji za skoro 20 dinara po litru, dok je litar benzina skuplji za 5 dinara.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd