Skip to main content
Zgrada

Cene nekretnina u velikim gradovima idu u nebesa, ali u ovim opštinama tržište je potpuno zamrlo!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi

Dok cene nekretnina u velikim gradovima ne posustaju, a s druge strane ni kupci ne odustaju od ulaganja, u pojedinim opštinama u Srbiji tržište nekretnina je gotovo zamrlo.

SVE MANJE SRBA ODLAZI U NEMAČKU: Novi podaci pokazali drastičan pad iseljenja, čak ih i Hrvati zaobilaze

SVE MANJE SRBA ODLAZI U NEMAČKU: Novi podaci pokazali drastičan pad iseljenja, čak ih i Hrvati zaobilaze

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! MARKO ČADEŽ: Prva sredstva američkih fondova biće dostupna krajem novembra

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! MARKO ČADEŽ: Prva sredstva američkih fondova biće dostupna krajem novembra

U ovih 10 zemalja, zubari zarađuju VIŠE NEGO IKO! Kada čujete kolike su im plate, zavrteće vam se u glavi!

U ovih 10 zemalja, zubari zarađuju VIŠE NEGO IKO! Kada čujete kolike su im plate, zavrteće vam se u glavi!

U Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Palanci, Bosilegradu, Vladimircima, Doljevcu, Žabarima, Žitorađi, Kniću, Ražnju,Osečini - u prvoj polovini godine nije prodat nijedan stan! Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nijedna transakcija nije obavljena ni u Bojniku, Dimitrovgradu, Merošini, Malom Crniću, ni u Novoj Crnji. U Ljigu nije potpisan nijedan kupoprodajni ugovor za stan ni ove, ni prošle godine

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi. Uprkos niskim cenama u ovim mestima, onima koji žele da se skuće više se isplati da kupe kuću, nego da ulažu u kvadrate u zgradama. S druge strane, i izbor je veoma mali, jer se u većini opština godinama ne grade novi objekti.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja teško mogu da se "oslobode" stana.

-Najveći problem je centralizacija Srbije. Svi odlaze u veće gradove, jer samo u njima mogu da pronađu posao. Ovo tržište u malim opštinama nema perspektivu, one se prazne, čak čitavi regioni ostaju bez stanovništva. U pojedinim mestima ne možemo ni za potrebe statistike da pronađemo registrovane promete da bismo ih uporedili. Bukvalno nema trgovine ni u drugoj ni trećoj zoni, pa ne možemo da napravimo parametre za poređenje- objašnjava Milić Đoković.

Većnik za infrastrukturu i zaštitu životne sredine u opštini Bela Palanka, Dragan Živković kaže da u ovoj lokalnoj samoupravi od osamdesetih godina nije izgrađena nijedna komercijalna stambena zgrada.

-Gotovo 40 godina nije izgrađen novi stan, osim onih namenjenih raseljenim licima. Sporadično se proda po jedna ili dve kuće godišnje. Uglavnom su to domaćinstva u koja dođu naslednici iz Beograda ili drugih gradova da pokušaju da ih prodaju. Kupuju jedino mladi i ljudi koji su otišli u dijasporu, a žele u zavičaju da imaju svoju nekretninu- objašnjava Živković.

Ni u Golupcu nije prodat nijedan stan u zgradi, ali ono što kupci traže su kuće sa okućnicom i vikendice pored Dunava.

U desetak opština za prvih šest meseci prodat je samo po jedan stan. Najjeftiniji kvadrat bio je u Krupnju - samo 83 evra. Sve nekretnine koje su dobile nove vlasnike su stara gradnja, a među najjeftinijim prometovanim kvadratima je onaj u stanu u Malom Iđošu za 98 evra. U prvoj polovini godine prodat je i po jedan stan u Batočini za 102 evra po kvadratu, dok je u Gadžinom Hanu kupac kvadrat platio dva evra više. Po jedna stambena jedinica prodata je i u Svrljigu, Babušnici, Varvarinu, Žagubici i Opovu.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd