fbpx
Skip to main content
BRIKS

Četiri glavne poruke sa samita lidera BRIKS-a (VIDEO)

Foto: Reuters
Iza deklaracije stoje Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička republika

Lideri BRIKS-a danas su nakon samita u Johanesburgu usvojili deklaraciju kojom su potvrdili svoju posvećenost principima demokratije, uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, kao i trajne i sveobuhvatne saradnje.

- Ponovo potvrđujemo našu posvećenost principima uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, demokratije, sveobuhvatne i trajne saradnje - govori se u izjavi lidera.

Oni su takođe potpisali deklaraciju kojom se podržava otvoren i inkluzivan multilateralni trgovinski sistem kako je predvidela Svetska trgovinska organizacija na samitu u Južnoafričkoj Republici.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika su na trodnevnom samitu pronašle kolektivni glas koji zagovara globalnu trgovinu i obećale da će se boriti protiv unilateralizma i protekcionizma.

- Shvatamo da se multilateralni trgovinski sistem suočava sa neviđenim izazovima. Naglašavamo važnost otvorene svetske ekonomije - ističe se u deklaraciji koju je potpisalo pet lidera.

Dokument su potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsjednik Si Đinping, premijer Indije Narendra Modi, brazilski predsednik Mišel Temer i domaćin jubilarnog samita, lider Južnoafričke Republike Siril Ramafoza.

Nekoliko memoranduma o razumevanju takođe je potpisano na samitu pre donošenja deklaracije. Među njima su memorandumi o životnoj sredini, regionalnom vazdušnom partnerstvu i sporazumu između Brazila i Nove razvojne banke o osnivanju nove federalne kancelarije u Brazilu.

Predsednik Kine POZIVA: Trgovinski ratovi da budu PREKINUTI

Samit zemalja BRIKS-a održava se u Johanesburgu i trajaće do 27. jula. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd