fbpx
Skip to main content
Crna Gora

ČETVRTI CRNOGORSKI PAKET MERA POMOĆI: Po 100 evra za nezaposlene, pomoć turizmu i ugostiteljstvu...

Foto: Profimedia
Četvrti paket pomoći odnosi se na nezaposlene, penzionere, pomoć privredi i turizmu

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donela je rešenje da je novi, četvrti vladin paket pomoći privredi i građanima, vredan oko 163,4 miliona evra, u skladu sa zakonom, piše Dan.

PREPOLOVLJENI TRUP I LOBANJA NAĐENI NA TRI LOKACIJE: Darinka pronađena raskomadana blizu kuće godinu dana posle nestanka

PREPOLOVLJENI TRUP I LOBANJA NAĐENI NA TRI LOKACIJE: Darinka pronađena raskomadana blizu kuće godinu dana posle nestanka

ZATRESLA SE DALMACIJA: Zemljotres uznemirio stanovnike Zadra!

ZATRESLA SE DALMACIJA: Zemljotres uznemirio stanovnike Zadra!

STRAVA U SNEGU DUBOKOM POLA METRA: Radnici zimske službe našli dva smrznuta tela!

STRAVA U SNEGU DUBOKOM POLA METRA: Radnici zimske službe našli dva smrznuta tela!

Prema podacima iz rešenja AZK, radi se o paketu koji je podeljen u četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije u iznosu od 35,15 miliona evra, dok će olakšice, odnosno oslobadanje od troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona, prenosi portal CdM.

Četvrti paket mera Vlada bi trebalo da usvoji na sednici u četvrtak.

Pomoć od 100 evra za nezaposlene

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona evra, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 evra za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

- Za korisnike materijalnog obezbeđenja opredeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 evra po porodici sa jednim ili dva člana, i 100 evra po porodici sa tri ili više članova - piše u dokumentu AZK.

Svi penzioneri koji primaju penzije u Crnoj Gori u iznosu manjem od minimalne zarade (222 evra) primiće 50 evra jednokratne novčane pomoći, a isti iznos dobiće i korisnici prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad.

Drugi segemenat podrška privredi

Drugi segment paketa pomoći odnosi se na podršku privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

Takođe se uvode nove mere, kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 evra kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona evra.

Treći deo pomoći odnosi se na turizam i ugostiteljstvo

Treći segment obuhvata dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo - umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra u vrednosti 3,5 miliona evra, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 evra i uvođenje turističkih vaučera za prosvetne i zdravstvene radnike, kao i podrška izdavaocima privatnog smeštaja u iznosu od 5,5 miliona evra u prvom kvartalu.

- Svim zdravstvenim i prosvetnim radnicima dodeljuju se turistički vaučeri u vrednosti do 200 evra, koje posredstvom domaćih turističkih agencija mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine - navodi se u rešenju AZK.

Turistički vaučeri su validni samo za registrovani privatni smeštaj, a njihovo korišćenje je jednokratno. Vlasniku privatnog smeštaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaucera 10 dana nakon realizacije aranžmana.

Globalne turističke platforme poput Booking.com i AirBnB ne mogu se koristiti u posredovanju.

Četvrdi deo pomoći za poljoprivredu i ribarstvo

I na kraju, četvrti segment pomoći su dodatne mere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mere koja je pokrenuta u drugom paketu. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1,724 miliona evra.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali se ne navodi u kom iznosu.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd