fbpx
Skip to main content
poljoprivreda

"CILJ JE DA MLADI OSTANU NA SELU" Država deli po 50 hektara zemlje besplatno, koji su uslovi za konkurisanje?

Plan je da država udeli 50 hektara zemlje mladim bračnim parovima.

Ministarstvo za brigu o selu pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života i rada u seoskim područjima, pa i da motivišu mlade ljude da ostanu na selu ili odluče da svoj život zasnuju u seoskoj sredini.

Kako kaže ministar Milan Krkobabić,  jedan od važnih programa je i dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju.

BITKOIN - SIGURNA LUKA ILI RIZIČNA IMOVINA: Vrednost konstantno raste i pada, a koliko trenutno vredi?

BITKOIN - SIGURNA LUKA ILI RIZIČNA IMOVINA: Vrednost konstantno raste i pada, a koliko trenutno vredi?

OD DANAS VEĆA CENA AKCIZA NA CIGARETE: Više novca ići će u državnu kasu, a šta to znači za pušače?

OD DANAS VEĆA CENA AKCIZA NA CIGARETE: Više novca ići će u državnu kasu, a šta to znači za pušače?

VELIKA NOVOST ZA VOZAČE: Od petog juna bez jedne stvari nećete moći u centar grada, nova pravila za registraciju

VELIKA NOVOST ZA VOZAČE: Od petog juna bez jedne stvari nećete moći u centar grada, nova pravila za registraciju

- Prema podacima agroekonomskog analitičara Branislava Gulana u Srbiji trenutno ima 150.000 napuštenih kuća, čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća u kojima niko ne živi i nerešenog su svojinskopravnog statusa - konstatuje ministar Krkobabić i objašnjava:

- Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom ima za cilj da motiviše mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Kuće sa okućnicom do 30 ari, posebno će biti ponuđene u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koje predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije - objašnjava ministar zadužen za brigu o selu.

Broj kuća koje će biti dodeljene zavisi dodaje ministar, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, usvojenih od strane Vlade Srbije za taj program, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece.

Državnu zemlju koriste i naslednici

polje-
Foto: Profimedia/ilustracija

Kao izrazito važan posao ministar navodi i realizaciju ideje o ustupanju zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

- Prema podacima Akademijskog odbora za selo ima blizu 200.000 hektara neiskorišćene državne zemlje. Ideja je da se ona zainteresovanim mladim parovima ustupa u zavisnosti od raspoloživosti i interesovanja u pojedinim rejonima, dokle god je obrađuju prema unapred određenim proizvodnim programima predviđenim od strane stručnih službi za tu geografsku oblast - kaže Krkobabić i napominje da je ideja da se tako obrađivana zemlja prenosi i na naredne generacije, odnosno nasleđuje, dokle god se obrađuje prema navedenim uslovima.

- Naravno, ne prelazi u vlasništvo - ističe ministar za brigu o selu.

Još jedan program koji za cilj ima povratak mladih bračnih parova na selo funkcioniše u Vojvodini uspešno već nekoliko godina. Naime, Zavod za ravnopravnost polova, još od 2014. godine raspisuje konkurs za bračne parove iz Vojvodine koji žele da učestvuju u revitalizaciji vojvođanskog sela i stvaraju uslove za život svojih porodica na selu, a nisu vlasnici bilo kakve nepokretnosti.

- Primarni cilj konkursa je unaprediti ekonomski položaj žena, putem porasta broja žena koje su vlasnice nepokretnosti. Takođe, ideja nam je da podstaknemo razvoj ruralnih sredina, poboljšamo demografsku strukturu kroz vraćanje dece na selo i povećanje nataliteta - ističu u Zavodu.

Žene postaju vlasnice

Žene
Foto: Profimedia

Prema podacima Zavoda za ravnopravnost polova veoma mali broj žena poseduje imovinu nad kućama i imanjima.

- Konkurs je prilika da se kuće sa okućnicom ravnopravno uknjiži na muškarca i na ženu, odnosno bračne ili vanbračne partnere. Pravo učešća na konkursu imaju supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri sa trajnom zajednicom života, koji žive na teritoriji AP Vojvodine - navode u Zavodu.

Kriterijumi za dodelu sredstava su obrazovanje učesnika konkursa, radni odnos, godine života (jedan od učesnika ne sme biti stariji od 40 godina), da nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti i da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Vojvodine.

Do sada je, u okviru podsticajnih programa Zavoda za ravnopravnost polova, sredstva dobilo ukupno 293 porodica, čime je isto toliko žena postalo vlasnica nekretnine, a za ovaj program je iz budžeta Vlade AP Vojvodine izdvojeno 286 miliona dinara.

Kuće su dodeljene u 39 opština Vojvodine, a najviše u Bačkoj Palanci, Vrbasu, Šidu, Subotici i Somboru.

Konkurs za ovu godinu još uvek nije raspisan, ali je planiran čim AP Vojvodina odobri sredstva.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd