fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

CRNA GORA SE EKONOMSKI RASPADA: Šokantni podaci o tome kako je Milo zadužio i upropastio svoju zemlju

Foto: Profimedia
Državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi evra ili 67,19 odsto BDP-a, pokazuju podaci Ministarstva finansija, piše RTCG

- Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 2,72 milijarde evra ili 59,06 odsto BDP-a - pokazao je najnoviji izveštaj Ministarstva o državnom dugu. 

Kupovinom OVIH ČOKOLADA dajete novac HRVATSKOJ kompaniji: Građani Srbije misle da je ovaj proizvod u rukama Srba, ali se varaju

Spoljni dug je iznosio 2,7 milijardi evra, a unutrašnji 393,39 miliona evra. 

Depoziti na kraju trećeg kvartala, uključujući 38,48 hiljada unci zlata, iznosili su 374,37 miliona evra ili 8,13 odsto BDP-a. 

Kako piše RTCG, iz Ministarstva su kazali da je tokom trećeg kvartala zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti. 

- Vrednost kreditnog aranžmana je šest miliona evra, sa periodom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu euribor plus 0,85 odsto - precizira se u saopštenju. 

U izvještaju Ministarstva se navodi da je tokom trećeg kvartala dodatno povučen iznos od 73,61 milion evra, za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata. 

Od tog iznosa je, za projekat finansiranja izgradnje prve deonice autoputa Bar-Boljare, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen iznos od 53,45 miliona dolara, odnosno 46,17 miliona evra. 

- Takođe je, iz kreditnog aranžmana sa Export Development Canada, povučeno 18,1 milion evra, a iz kredita sa Bankom za razvoj Saveta Evrope 3,77 miliona eura za projekat izgradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova u Crnoj Gori - dodaje se u izvještaju. 

U Ministarstvu kažu da je u toku trećeg tromesečja otplaćen državni dug po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 159,97 miliona evra, od čega se 139,47 miliona evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, a 20,5 miliona nerezidentima. 

- Realizovana je i otplata po osnovu kamata u ukupnom iznosu od 12,18 miliona evra, od čega se 11,21 milion evra odnosi na otplatu kamata nerezidentima - dodaje se u saopštenju. 

Iz Ministarstva dodaju da je u trećem kvartalu obavljena otplata po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 1,01 milion evra. 

VIDEO BONUS: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd