fbpx
Skip to main content
Bitkoin

CRNI DANI ZA DOLAR: Bitkoin na novom rekordu, evro blizu maksimuma

Foto: Profimedia
Dolarski indeks pao je za 0,2 odsto, na 91,79 poena

Evro se kreće danas blizu tromesečnog maksimuma, dok američki dolar pada zbog očekivanja većih monetarnih podsticaja u Sjedinjenim Državama i jačanja ekonomskog oporavka u drugim zemljama, što je podstaklo rast rizičnijih valuta.

Istovremeno, najveća svetska digitalna valuta, bitkoin, zabelezila je novu rekordu vrednost od 19.918 dolara.

PORED FRILENSERA, POREZ PLAĆAJU I GASTARBAJTERI? Pogledajte kakva je računica

PORED FRILENSERA, POREZ PLAĆAJU I GASTARBAJTERI? Pogledajte kakva je računica

Postavljen kamen temeljac za sistem odsumporavanja u TENT B: EPS gradi treće postrojenje za odsumporavanje

Postavljen kamen temeljac za sistem odsumporavanja u TENT B: EPS gradi treće postrojenje za odsumporavanje

ŽILA KUCAVICA ZAPADNE SRBIJE: Konačno olakšan put do Crne Gore! (FOTO/VIDEO)

ŽILA KUCAVICA ZAPADNE SRBIJE: Konačno olakšan put do Crne Gore! (FOTO/VIDEO)

Evro je ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 1,1964 dolara, približivši se maksimunu od 1.2004 zabelženom 1. septembra. Dolarski indeks, koji prati vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, pao je za 0,2 odsto, na 91,79 poena.

Norveška kruna je porasla za 0,4 procenta u odnosu na dolar i trgovala se na nivou od 8,8590 kruna za dolar, dok je švedska kruna skočila za 0,5 posto, na 8,5345 kruna prema dolaru. Obe skandinavske valute su ojačale i prema ebru, ali u manjem procentu.

Britanska funta je takođe napredovala prema dolaru za 0,2 odsto, na 1,3347 dolara, nakon što je ranije tokom sesije dostigla tromesečni maksimum od 1,3409 dolara.

Kanadski dolar je prema američkom porastao za 0,3 procenta, na 1,2971, što je neznatno ispod njegovog dvogodišnjeg maksimuma.

Američka valuta bez veće podrške

Investitori na valutnim tržištima skraćuju pozicije u dolaru na krilima optimizma vezanog za obećavajuća testiranja vakcina, koji ih podstiče na kupovinu rizičnijih valuta i visoko prinosne imovine van Sjedinjenih Država. Zabrinutost zbog porasta slučajeva koronavirusa nije pružila dolaru veću podršku.

Sve sve više se spekuliše da će Federalne rezerve (FED) jače podržati ekonomiju tokom teške zime, pre nego što vakcine postanu šire dostupne. Zasedanje FED-a o monetarnoj politici zakazano je za 15. i 16. decembar. Pre toga, u utorak i sredu, predsednik FED-a DŽerom Pauel će se obratiti u Kongresu.

Pauel i ministar finansija Stiven Mnučin govoriće o korona zakonu o pomoći, olakšicama i ekonomskoj bezbednosti (CARES), kojim je Kongres stavio Trezoru na raspolaganje 2,0 biliona dolara pomoći za obuzdavanje negativnih efekata koronavirusa, čiji je veliki deo bio namenjen podršci kreditnim programima Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC).

Pre manje od dve nedelje, Mnućin je obustavio te programe zahtevajući da FED vrati neiskorišćena sredstva i odbio je bilo kakvo njihovo produženje.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd