fbpx
Skip to main content
Prodavnica

ČEKA NAS NOVI UDAR NA DŽEP? Evo da li će i kada ovih ŠEST osnovnih životnih namirnica poskupeti

Foto: Profimedia/ilustracija
Barem još tri meseci, građani ne bi trebalo da brinu

Uredba Vlade Srbije doneta 1. decembra prošle godine kojom su zamrznute cene šest osnovnih prehrambenih proizvoda na 60 dana, prema oceni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Branislava Vlahovića, koji se bavi upravo tržištem poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da bude produžena minimum još tri meseca.

DRŽAVA PONOVO DELI NOVAC! Stiže nova pomoć za građane Srbije, evo kako možete dobiti do 2.000 EVRA

DRŽAVA PONOVO DELI NOVAC! Stiže nova pomoć za građane Srbije, evo kako možete dobiti do 2.000 EVRA

LOŠA VEST ZA VOZAČE! Evo koliko će uskoro koštati gorivo u Srbiji

LOŠA VEST ZA VOZAČE! Evo koliko će uskoro koštati gorivo u Srbiji

POMOĆ VLADE - ZA PUNOLETSTVO PO 20.000 EVRA: Novac bi bilo moguće iskoristiti samo na TRI NAČINA, a jedini uslov je 18 godina

POMOĆ VLADE - ZA PUNOLETSTVO PO 20.000 EVRA: Novac bi bilo moguće iskoristiti samo na TRI NAČINA, a jedini uslov je 18 godina

On kaže da su takve mere nepopularne, ali da su u određenim uslovima na tržištu neophodne.

Minimum tri meseca – dobro za potrošače

Pošto važnost Uredbe ističe za dve nedelje, a predviđena je mogućnost njenog produžavanja, to će izvesno je, i biti urađeno. Ministarka trgovine Tatjana Matić je već najavila da je u pripremi nova Uredba kojom će biti obuhvaćene iste namirnice o čemu će odlučivati vlada.

Vlahović, kao i Matićeva, smatra da je to neophodbno s obzirom na inflatorni pritisak koji po procenama Narodne banke Srbije neće popustiti do polovine godine. Inflacija na godišnjem nivou bila je četiri odsto, dok je u decembru, u odnosu na isti mesec propšle godine iznosila 7,9 odsto.

- Smatram da će ova mera biti produžena minimum još tri meseca. Mislim da bi to bilo dobro sa stanovišta krajnjeg korisnika – potrošača i da bi ih ta mera zaštitila od daljeg povećanja cena osnovnih prehrambenih proizvoda - kaže Vlahović.

A rentabilnost proizvođača

On je mišljenja da je reč o dobroj meri, uz koju treba sagledati kakva će biti situacija na svetskom tržištu, kako će se kretati cene energenata, poljoprivrednih imputa...

- Sada je drugo pitanje kako se to odražava na rentabilnost samih proizvođača, ali smo često imali priliku da vidimo da su te cene nerealno podizane i da nije bilo pravog ekonomskog rezona za toliko povećanje, a išlo je i 20 do 30 procenata zavisno od toga o kom se prehrambenom proizvodu radi - ističe on.

Smatra da je jako važno što ograničavanje cena osnovnih životnih proizvoda nije dovelo do nestašica i poremećaja na tržištu koje je bilo uredno snabdeveno.

I uvoz kao rešenje

On napominje da je uvozna hrana često jeftinija nego ona proizvedena kod nas, jer je visoko subvencionisana u zemljama EU. Zato smatra da bi u slučaju nestašica, osim iz robnih rezervi ako tih namirnica još imaju, moglo da se reaaguje i interventnim uvozom.

Iako je reč o kompleksnom pitanju, pogotovo zbog toga što je generalno došlo do povećanja cena hrane u svetu, u situaciji kada imamo potrošače sa niskim dohotkom ova mera je apsolutno korisna, ocenio je Vlahović.

Tom uredbom koja je u međuvremenu dopunjena, na nivo cena od 15. novembra zamrznute su cene šećera kristal od jednog kilograma, brašna tip 500 i tip 400 glatko u svim pakovanjima uključujući i ono od pet kilograma, suncokretovog ulja od jednog litra, svinjskog buta, kao i litarskog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd