fbpx
Skip to main content
grejanje

Da li ćete se SMRZAVATI OVE ZIME? Top 10 pravila kako da uštedite novac na GREJANJU i spasite KUĆNI BUDŽET

Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić/ profimedija
Obavezno probajte neko od navedenih pravila

Sa dolaskom hladnijih dana pitanje grejanja postaje nezaobilazna tema. Kako uštedeti na grejanju? Na koje načine građani mogu jeftinije da prođu i uštede novac?

Samo u Srbiji! Gazda uručio radnicima Pravilnik o branju šljiva: Kad vidite šta traži, ŠOKIRAĆETE SE

Postoji više načina kako da kućni budžet ne trpi kada je grejanje u pitanju. U nastavku, pogledajte šta treba obavezno da uradite ukoliko želite ozbiljno da uštedite. Nudimo vam top deset najpametnijih predloga za uštedu energije u domaćinstvu.

radijator
Foto: Profimedia

Obložite vrata i prozore gumenom trakom

Pravilo broj jedan, ako želite da zadržite toplotu u prostoriji, jeste zalepnjivanje vrata i prozora gumenom trakom. Ovo je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska toplote kroz prozore i vrata. Gumena traka može prilično jeftino da se nabavi, a ušteda će biti velika jer nećete gubiti puno toplote iz prostorije. Temperatura prostorije ima veliki uticaj na potrošnju energije, pa se tako za samo 1 stepen može uštedeti i do 6% energije.

PUTIN OBRADOVAO RUSE: Ublažena reforma penzionog sistema

Ugradite automatski termostat

Drugi način uštede toplotne energije jeste ugradnja automatskog termostata na radijatore jer on održava temperaturu na istom nivou. Pametni radijatorski termostat može se namestiti tako da automatski snizi temperaturu noću ili kada nikog nema u kući. Postavljanjem automatskog termostata na radijatore može da se uštedeti dosta energije i zaštiti prostor.

podešavanje grejanja na radijatoru
Foto: Profimedia

Stavite reflektujuću foliju

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektujuću foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.

Ne zaklanjajte radijatore zavesom

Ne postavljajte dasku iznad radijatora jer je to prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor. Takođe, radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućava širenje toplote prostorom.

Ukida se avionska linija Niš - Malme! Oštećenim putnicima data VELIKODUŠNA ponuda

Ne držite prozore „na kip“

Prozore i balkonska vrata nemojte držati „na kip“ jer će vam tako toplota izlaziti. Predlog je da umesto toga provetrite prostorije nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

Stavite pucketavu foliju na prozore

Za vreme velikih hladnoća obavezno na prozore stavite plastičnu foliju s mehurićima. Ista se prodaje na metre i nije skupa. Pucketava folija pomaže da toplota ostane u prostoru.

Zima
Foto: Profimedia

Cevi toplotno izolujte

Ako vam je kotao za centralno grejanje u hladnom prostoru kuće, trebalo bi da cevi toplotno izolujete posebnim navlakama. Takođe, preporučuje se toplotna izolacija svih cevi za toplu vodu u kotlarnici. Ove prostorije su često negrejane, pa se čitav sistem izlaže nepotrebnim toplotnim gubicima.

Kupite tepih, ako ga nemate

Ukoliko u prostoriji nemate tepih, obavezno ga postavite jer će vam biti toplije za noge, a tako ćete sprečiti gubitak toplote kroz hladan pod.

ODLIČNA POSLOVNA PRILIKA: Srbi, zaradite i do 10.000 evra MESEČNO i to sve OD KUĆE!

Smanjite temperaturu na bojleru

Još jedno od pravila za uštedu energije jeste niža temperatura na bojleru. Najprijatnija temperatura za tuširanje je oko 40 stepeni. Zbog toga, nema potrebe da toplu vodu držite na temperaturi od 80 stepeni. Dovoljno je da bude podešena na 60 stepeni, komfor je isti, a ušteda velika.

rerna
Foto: Profimedia

Ostavite rernu otvorenom

Nakon završetka pečenja ostavite vrata rerne otvorenim jer će tako dodatno zagrejati prostor dok se rerna hladi.

Još niste otišli na letovanje? Nije kasno, na ovim destinacijama je more sad NAJTOPLIJE

Kako se zima polako bliži, a dani postaju sve hladniji, ne ustručavajte se da probate neko od navedenih pravila uštede energije. Ako se budete pridržavali ovih pravila sigurno ćete smanjiti potrošnju energije i tako uštedeti kućni budžet.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd