fbpx
Skip to main content
radnici na naftnoj bušotini

Da li je era nafte PRI KRAJU? Evo kakva je sudbina crnog zlata

Foto: Profimedia/ilustracija
Neizvesno

Direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, smatra da će nafta ostati glavno gorivo još dugi niz godina, iako neke prognoze govore drugačije.

Braniće ga do POSLEDNJE KAPI KRVI: Kurdi rasporedili vojsku u Kirkuku, čekaju UPAD iračkih snaga

Erdogan preti novim sankcijama: Zatvara se protok nafte iz severnog Iraka?

- Uveravam vas da su glasine o okončanju ere nafte u velikoj meri preterane. Nafta će ostati osnova svetske industrije goriva i energije u narednih 20 - 30 godina i još duže - rekao je Sečin na desetom Evroazijskom forumu u Veroni, u Italiji, prenosi Raša tudej.

Prema rečima šefa Rosnefta, bilo kakav pad u potrošnji nafte biće zamenjen gasom.

Nafta
Foto: Profimedia

- Izvesno smanjenje učešća nafte u ukupnom bilansu energetskih resursa skoro će u potpunosti biti kompenzovano povećanjem udela gasa... Smanjenje udela uglja biće nadoknađeno rastom udela ekološki prihvatljivijih, po okruženje prijateljskih energetskih izvora, uključujući gas i nuklearnu energiju -  dodao je Sečin.

Smatra, međutim, da se cene nafte verovatno neće vratiti na visoke nivoe na kojima su bile 2014. godine.

BORBA ZA SPAS dovela ih je do partnerstva: Kako je nafta POMIRILA Rusiju i Saudijsku Arabiju?

- Uravnoteženje tržišta nafte je i dalje krhko i nestabilno, bušenje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, koje su akumulirale velike rezerve… može, imajući u vidu aktuelni nivo cena, značajno da se poveća u 2018. godini i da ponovo destabilizuje tržište. Mislim da ne treba očekivati rast cena nafte u bliskoj budućnosti - rekao je Sečin.

vađenje nafte
Foto: Profimedia

Cene dva glavna referentna tipa nafte na svetskim tržištima danas su se spustile naniže za gotovo jedan dolar, pri čemu je severnomorska nafta Brent trgovana na nivou od 57,24 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI na 51,27 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je procenila prošle nedelje da će se tražnja za naftom povećati u proseku za 1,2 miliona barela dnevno do 2022. godine, a potom će rast trašnje usporiti na 300 hiljada barela dnevno u periodu od 2035. do 2040. godine. Do 2040. godine, udeo fosilnih goriva u svetskoj potrošnji biće smanjen na oko 75 odsto, predvđa naftni kartel.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd