fbpx
Skip to main content
američka vojska

DA LI SU RUDE ZLATA NA "IZDISAJU"? Potražnja za ovim metalom je enormna, a da li postoji mogućnost da ono "presuši"?

Foto: Profimedia/ilustracija
Postepeno smanjenje u proizvodnji moglo bi da traje godinama, a u rudnicima je trenutno došlo do stagnacije.

Zlato postaje glavni predmet interesovanja ulagača tokom svake krize, a posebno sad, kada moderni svet ne pamti ovakve ekonomske potrese.

Prošlog meseca ovaj plemeniti metal dostigao je cenu iznad 2.000 dolara po unci, a neki analitičari su govorili da bi naredne godine cena mogla da se "popne" na čak 3.500 USD.  Takođe, upozoravali su da je potražnja za zlatom tolika da je pitanje trenutka kada će ono nestati.

VRTOGLAVI RAST CENA ZLATA: Vrednost ovog plemenitog metala porasla za 40 odsto

VRTOGLAVI RAST CENA ZLATA: Vrednost ovog plemenitog metala porasla za 40 odsto

NOTARI PONOVO ŠALJU GRAĐANE NA ŠALTER: Oglasio se Republički geodetski zavod o listu nepokretnosti

NOTARI PONOVO ŠALJU GRAĐANE NA ŠALTER: Oglasio se Republički geodetski zavod o listu nepokretnosti

Oglasio se načelnik Policijske uprave Novi Sad: Tvrdnje da je priveden Novaković su apsolutno netačne

Oglasio se načelnik Policijske uprave Novi Sad: Tvrdnje da je priveden Novaković su apsolutno netačne

Tražnja za zlatom je enormna jer je ono sigurna luka, statusni simbol, ali i zato što je ono jedna od ključnih komponenti u mnogim elektronskim uređajima. Međutim, zlato je takođe ograničen resurs, pa bi u nekom momentu rudnici mogli da "presuše".

"Vrhunac" zlata

Stalno se govori o momentu kada će ovaj metal dostići svoj vrhunac, odnosno kada će biti vađen iz rudnika u ogromnoj, najvećoj mogućoj količini. Možda je taj trenutak došao. Prošle godine, proizvodnja u rudnicima zlata iznosila je 3.531 tonu, odnosno 1 odsto manje nego 2018.

Ovo su podaci koji dolaze iz Svetskog saveta za zlato. Inače, prošle godine je prvi put od 2008. zabeležen pad proizvodnje zlata.

Hana Brendsteter, ispred Saveta, kaže da su rezerve zlata mahom na "izdisaju", a nova nalazišta su retka. Sasvim je izvesno da do dramatičnog pada neće doći još neko vreme, ali, svet treba da bude spreman na to.

Zlato
Zlato
Foto: Profimedia

Postepeno smanjenje u proizvodnji moglo bi da traje godinama, piše BBC, a u rudnicima je trenutno došlo do stagnacije.

Koliko nam je zlata ostalo?

Rudarske kompanije procenjuju preostalu količinu zlata na dva načina: rezerve (zlato koje je ekonomično za rudarenje po trenutnoj ceni po unci) i resursi (zlato koje će potencijalno postati ekonomično u jednom trenutku).

Nije lako izračunati čak ni obim rezervi, a posebno resursa zlata, ali su procene da rezervi koje se sada nalaze ispod zemlje ima oko 50.000 tona. Do sada je, kako navode relevantni izvori, iz rudnika izvađeno 190.000 tona zlata. Sudeći po ovim ocenama ugrubo, na svetu je ostalo još nekih 20 odsto zlata koje treba iskopati.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd