fbpx
Skip to main content
Bitkoin

DA LI TREBA DA ULOŽITE NOVAC U KRIPTOVALUTE? Cena bitkoina stalno oscilira, stručnjaci dali svoje mišljenje

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedno od pravila na koje često možete naići u literaturi jeste da kupujete nešto što poznajete

Da li će bitkoin samo da pukne, te da li je njegova cena od oko 53.000 dolara vrh ledenog brega ili će ova kriptovaluta tek da procveta, nekoliko je ključnih pitanja koja ovih dana muče sve širu javnost.

U momentu kada svakodnevno čitate koliko na bitkoinu drugi zarađuju, uz činjenice da je vrednost ove kriptovalute duplirana za samo 4 meseca ili uvećana čak sedam puta za godinu dana, neretko se, priznaćete, zapitate da li je sada kasno da uđete u "bitkoin voz".

UZMI RAČUN I POBEDI 2020: U subotu finalno izvlačenje, ko hoće stan i automobile neka šalje koverte što pre

UZMI RAČUN I POBEDI 2020: U subotu finalno izvlačenje, ko hoće stan i automobile neka šalje koverte što pre

VOZAČI MOGU DA ODAHNU: Do kraja godine stiže rešenje za "čep" i kolone u Preljini

VOZAČI MOGU DA ODAHNU: Do kraja godine stiže rešenje za "čep" i kolone u Preljini

INVESTICIJA OD DVE MILIJARDE: Japanski gigant stiže u Srbiju, šta nam donosi?

INVESTICIJA OD DVE MILIJARDE: Japanski gigant stiže u Srbiju, šta nam donosi?

Pitanje je danas, možda još aktuelnije, imajući u vidu da je bitkoin dan započeo sa cenom od 56.000 dolara, a da je već u 14 h vredeo 53.000 dolara.

- Ako se ulaganje u bitkoin ili bilo koju drugu kriptovalutu posmatra na kratke staze, to može biti veoma rizično i stresno jer se cene menjaju iz minuta u minut. S druge strane, ako se posmatra dugoročnije, recimo na pet godina, bitkoin je fenomenalna investicija - rekao je Jejina.

Slično mišljenje ima i Aleksandar Miljković, takođe stručnjak za kriptovalute, koji navodi nekoliko razloga za svoje argumente.

- Za investiranje u kriptovalute, konkretno bitkoin i dalje ne smatram da je kasno, ali treba imati u vidu nekoliko faktora koji igraju vrlo važnu ulogu pri investiranju. Neki od njih su vremenski okvir investicije, očekivani profit, kao i stopa rizika koju je investitor spreman da preuzme - kaže MIljković.

Ukoliko, kako navodi, pogledamo trenutne faktore koji utiču na cenu bitkoina, pored "halvinga", koji predstavlja njegov deflatorni sistem koji se dogodio 2020. godine, ne možemo ignorisati kupovine velikih investicionih fondova.

- Tu su kompanije Tesla, Microstrategy itd, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je Paypal omogućio svojim korisnicima bezbednu kupovinu bitkoina. Visa je takođe iskazala veliko interesovanje i buduće planove za ovu valutu. Ipak, investitorima i svima koji su zainteresovani za kupovinu bitkoina uvek treba da je na umu da je prisutna određena doza rizika, i da ne investiraju novac koji nisu spremni da izgube - upozorio je i zaključio Miljković.

bitkoin
bitkoin
Foto: Profimedia/ilustracija

Pravila iz "udžbenika"

Jedno od pravila na koje često možete naići u literaturi jeste da kupujete nešto što poznajete. Prva akcija koju ćete kupiti na berzi, recimo, trebalo bi da bude iz sektora koji je vama najpribližniji i u koji se najviše razumete.

Na primer, ako najbolje poznajete tehnološki ili auto sektor, probajte da istražite tržište i pronađete kompaniju koja ima potencijal i ozbiljne realne planove u koje vredi uložiti.

Drugim rečima, pre nego što uložite novac u nešto, trebalo bi da razumete biznis kojim se kompanija bavi.

Isto je i sa kriptovalutama. Danas ih ima jako mnogo, ali je mnogo i stučnih tumačenja o njima i podataka koje ukazuju na njihov potencijal ili obrnuto.

Takođe, svaki važan događaj bilo gde u svetu, posebno danas kada su mnoge ekonomije ranjive, utiče i finansijski sistem i cene finansijskih instrumenata, bilo da su u pitanju obveznice, akcije kompanija ili kriptovalute.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd