Skip to main content
Blizanci

DA SE VIŠE RAĐAJU DECA U SRBIJI: Država deli 130 miliona dinara ovim opštinama

Foto: Profimedia/ilustracija
Međunarodni dan porodice, obeležava se od 1993. godine

Međunarodni dan porodice obeležava se danas, a ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da će opštine u četiri regiona u Srbiji dobiti 130 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike.

ŠTA DONOSI NOVI ZAKON O INFRASTRUKTURI: Manji troškovi uknjižbe, dokumenta na KLIK i rast BDP

Važno UPOZORENJE za građane Srbije! Ukoliko DO SUTRA ne platite OVO, kazne će biti OGROMNE!

Javni poziv za pilot projekte za jačanje populacione politike raspisan je 12. maja i traje do 25. maja ove godine, a pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova – da već u svom budžetu imaju predviđena stredstva za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

– Planirano je da projekti budu pokrenuti u po najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralna i zapadna Srbija, jugoistočna Srbija. Ako budu slični uslovi, novac za projekat može deliti i više opština – rekla je Ðukić Dejanović.

Ona kaže da će opština koja dobije nepovratna sredstva ta sredstva koristiti u cilju primene pronatalitetnih mera, jačanje porodice, materinstva, usklađivanje rada i roditeljstva, ravnopravnosti roditeljskih funkcija, kako bi bilo što više dece.

Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje od 85 odsto ukupnih troškova za predložene mere populacione politike, dok će preostalih 15 odsto finansirati lokalne samouprave.

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnese prijavu je do 32, 5 miliona dinara po projektu. Sredstva se moraju utrošiti u toku budžetske godine.

Porođaj
Foto: Profimedia

Bespovratna sredstva namenjena su sufinansiranju onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promocija zdravlja i reproduktivnog zdravlja.

- Opština koja dobije sredstva za projekte i ukoliko investicija da rezultat, biće nam model za pravljenje zakonskih akata koji će obavezati državu da pomaže i druge opštine po sličnmom modelu - pojasnila je Dejanović.

Međunarodni dan porodice, obeležava se od 1993. godine, a naša sagovornica kaže da je važno podržati sve porodice koje imaju bilo kakav problem – zdravstveni, socijalni, ekonomski.

– To je prilika da se podsetimo da je porodica okruženje u kome se uče osnovne vrednosti – ljubav, odnos prema radu, dijalog. Porodice sa više dece predstavljaju jedan od naših osnovnih ciljeva – poručila je ministarka.

Ona je podsetila da po popisu iz 2011. godine u Srbiji imamo najviše porodica sa jednim detetom i da je glavni cilj motivisati bračne parove da imaju dvoje dece.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd