fbpx
Skip to main content
Agrokor

DAN ODLUKE za Agrokor: Hrvatska vlada predlaže novog poverenika

Foto: Profimedia
Navodi se da je ključan sastanak sa pet članova privremenog veća poverilaca koji je zakazan za 15 časova

Predstavnici svih velikih poverilaca Agrokora danas treba da dođu na pregovore s hrvatskom vladom, a očekuje se i da će premijer Andrej Plenković nakon sastanka obelodaniti koga će vlada predložiti kao novog vanrednog poverenika koncerna umesto Ante Ramljaka koji je prošle nedelje podneo neopozivu ostavku.

Dolaze poverioci iz raznih grupacija - od dobavljača iz hrvatskih i stranih preduzeća, preko predstavnika investicionih fondova i svetskih banaka, do domaćih bankara, koji su složni u tome da pre imenovanja žele da razgovaraju s vladom o novom povereniku.

Navodi se da je ključan sastanak sa pet članova privremenog veća poverilaca koji je zakazan za 15 časova.

Pogledajte da li ISPUNJAVATE USLOVE: Do penzije bez DANA PROVEDENOG NA POSLU, evo i kako

Verovatnotno će tek nakon što poverioci aminuju njegov izbor Plenković javno predstaviti ime covjeka o kom javnost nagađa danima, a izbor neće biti jednostavan jer se moraju zadovoljiti i politički interes i interes poverilaca, a oni nisu komplementarni. 

Ante Ramljak
Ante Ramljak
Foto: Profimedia

Poverioci žele osobu koja je već intenzivno upoznata s procesom, dok Plenkoviću treba osoba koja neće moći da bude prozivana za sukob interesa i koja će biti politički prihvatljiva.

Vlada bi trebalo da obavi razgovor s kreditorima roll-up aranžmana s kojima treba da se dogovori da ne posegnu za aktiviranjem klauzula ugovora koje im omogućavaju da podignu kamatu na 1,06 milijardi evra težak dug. 

SRAMNA ODLUKA Evropskog suda: Srpske firme NEMAJU PRAVO na povrat predratne imovine u Hrvatskoj

Kredit je u celosti povučen, odnosno povučeno je 480 miliona evra svežeg kapitala, iz kojeg je do sada podmireno više od 100 miliona evra starog duga dobavljačima i finansirano tekuće poslovanje Agrokorovih kompanija uoči prošle turističke sezone.

Za ovu sezonu Agrokor je likvidan i ima oko 200 miliona evra na računu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19