Skip to main content
Nezaposlenost

Deset odsto manje nezaposlenih nego u istom periodu prošle godine

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Veliko interesovanje poslodavaca za programe podsticaja zapošljavanja

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je na evidenciji od početka 2018. deset odsto manje nezaposlenih lica nego u istom periodu prošle godine.

Martinović je naveo da je veliko interesovanje za programe podsticaja zapošljavanja i da najviše poslodavaca aplicira za program zapošljavanja teže zapošljivih kategorija.

- Celu prošlu godinu obeležila su pozitivna kretanja na tržištu rada. Sada imamo stabilnost koju oslikava i činjenica da je na evidenciji oko 625.000 nezaposlenih lica što je otprilike broj koji je aktuelan od početka godine. Ova brojka je za oko deset odsto manja nego što je to zabeležila statistika u istom periodu prethodne godine - naglasio je Martinović.

Direktor NSZ je ukazao da su od sredine februara aktuelni javni pozivi za podsticaje poslodavcima i da vlada veliko interesovanje. Martinović ističe da je najveća tražnja za otvaranjem novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije.

Ljudi
Prošlu godinu obeležila pozitivna kretanja na tržištu rada
Foto: Profimedia/ilustracija

- U programe i mere aktivne politike zapošljavanja godišnje se uključi od 130.000 do 140.000 lica. Od toga 25.000 do 30.000 se direktno uključi zahvaljujući finansijskim podsticajima. Mi ćemo ove godine sigurno imati nešto veći obim od tog plana zato što ćemo imati na raspolaganju i veći budžet u odnosu na prethodnu godinu – rekao je Martinović i dodao da je veliko interesovanje i lokalnih samouprava za programe.

Direktor NSZ je objasnio da za najveći broj programa apliciraju direktno poslodavci i naglasio da je važno i da nezaposlena lica pokažu svoje interesovanje:

- Nezaposlena lica treba da pokažu svoje interesovanje za određeni program kako bi naši savetnici mogli da ih selektuju i usmere za odgovarajuće programe i da na taj način ponudu i tražnju onoga što je u ovom trenutku aktuelno.

Martinović je ukazao da nezaposlena lica mogu direktno da konkurišu za program samozapošljavanja koji podrazumeva direktan novčani podsticaj za njihov sopstveni biznis. l

- Taj program je otvoren do 15. aprila. Vidimo da je veliko interesovanje tako da očekujemo da u ovaj program uključimo blizu 4.000 lica tokom 2018. godine. To je ono što će sigurno dati značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji - zaključio je Martinović.


 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd