fbpx
Skip to main content
Lekari stoje u uniformama

DETALJNA RAČUNICA Ovo su TAČNI IZNOSI POVEĆANIH PLATA u javnom sektoru u 2019. godini

Foto: Profimedia
Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, i to za 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, što je u proseku oko 4.000 dinara, dok je uvećanje od 10 odsto predviđeno za lekare

Lekari i medicinari u 2019. mogu očekivati povećanje plata od 10 do 12 odsto, u policiji i prosveti plate će rasti devet odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje od sedam odsto.

Ovo su projekcije Ministarstva finansija navedene u uputstvu za pripremu budžeta za narednu godinu, a u kome se navodi da zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto.

Ovo su poslovi koje Nemci traže i ODLIČNO SU PLAĆENI

Kako je precizirano, najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, i to za 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, što je u proseku oko 4.000 dinara, dok je uvećanje od 10 odsto predviđeno za lekare.

operacija
Foto: Profimedia/ilustracija

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanje od povećanje i od 15, 16, 17 odsto.

Tolike povišice planirane su i za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, te za zaposlene u ustanovama visokog obrazovanja i radnike socijalne zaštite.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! U Grčkoj OBOREN REKORD po broju turista, ali sada imaju NOVI CILJ

U odnosu na nedavno postignut dogovor Vlade i prosvetara, ovde se mogu primetiti razlike. Kako je nedavno izjavila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vlada je prosvetarima obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru.

Beograd na vodi
Foto: Srbija Danas

- Od januara 2019. garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za dodatno povećanje od 21 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se ne zna da li će ono biti realizovano kroz dve ili tri godine. Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na osnovicu, odnosno na najnižu platu nastavnika od 49.700 dinara, što bi bio rast od oko 7.000 dinara - ocenila je Jankovićeva.

LEPA VEST ZA ZAPOSLENE U MUP: Od sledeće godine povećanje plata!

Ministarstvo finansija navodi i da uvećanje od 8,5 odsto mogu očekivati zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje sedam odsto. Takođe, u 2019. osnovica za obračun plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz sopstvenih prihoda.

vlada-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U Fiskalnom savetu, međutim, ocenjuju da bi povećanja plata u javnom sektoru trebalo da budu nešto manja od projekcije Ministarstva finansija prema kojoj će biti rađen budžet Srbije za narednu godinu.

PUTIN: U uslovima sankcija podrška biznisu je najvažniji zadatak!

- Realno bi bilo da plate u javnom sektoru budu uvećane za šest do sedam odsto, za koliko će nominalno biti uvećan BDP Srbije naredne godine, a povećanje bi prvo trebalo da dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, poput zdravstva. Takođe, plate bi trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima - ocenili su u Fiskalnom savetu.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd