Skip to main content
Erdogan

NOVI PAD LIRE! Turska ekonomija opet u problemu: Zabeležen nedovoljan EKONOMSKI RAST!

Foto: Profimedia
Turski ekonomski rast je splasnuo u trećem kvartalu 2018. godine na 1,6 odsto prema istom periodu prošle godine, pokazuju zvanični podaci

Turska ekonomija podbacila je u odnosu na prognoze jer su kriza lire i uzlet inflacije uzeli danak privredi. 

SPEKTAKULARNI PLANOVI: Gradi se još jedan "Beograd na vodi"

Ova velika tržišna ekonomija u usponu prošle godine je zabeležila rast veći od 7,0 odsto, ali se usporavanje rasta u drugom ovogodišnjem tromesečju na nešto više od pet procenata ubrzalo u drugoj polovini godine, budući da je pad lire počeo da nagriza poslovanje. 

Prema anketi agencije Rojters, ekonomisti su prognozirali rast u trećem kvartalu od 2,0 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Lira je oslabila prema dolaru na 5,3047 lira sa prethodnog nivoa od 5,2950. 

Šalter
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, bruto domaći proizvod Turske se u trećem tromesečju smanjio 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima turskog Zavoda za statistiku. 

Revidirani podaci pokazuju da je privredna ekspanzija u drugom tromesečju iznosila 5,3 odsto na godišnjem nivou umesto prvobitno objavljenih 5,2 procenta. 

ZELENO SVETLO ZA SRBIJU OD EU? Peti februar 2019. GODINE je DAN D ZA SVE NAS! Donosi se ISTORIJSKA ODLUKA!

Lira je ove godine pala za 28 odsto u odnosu na dolar, ali se u avgustu oporavila sa rekordnog minimuma, kada je izgubila čak 47 odsto vrednosti prema američkoj valuti. 

Kriza lire je u oktobru vinula godišnju inflaciju u Turskoj na više od 25 procenata, na najviši nivo u 15 godina, nakon čega je u novembru blago opala.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd