fbpx
Skip to main content
Autoput

INVESTICIONI BUM ZA CELU SRBIJU! Počinje realizacija sporazuma iz Vašingtona, grade se auto-putevi!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
DFC će učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti

U Beograd sutra stižu predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC), a prvi sastanci biće u utorak, čime će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu.

EKONOMSKA RENESANSA: Ričard Grenel sutra ide na jug Srbije, a evo kad stiže u Beograd 

EKONOMSKA RENESANSA: Ričard Grenel sutra ide na jug Srbije, a evo kad stiže u Beograd 

KINEZI ISPOD FRUŠKE GORE GRADE NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI: Uskoro nam stiže i važan koridor Ruma-Novi Sad (VIDEO)

KINEZI ISPOD FRUŠKE GORE GRADE NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI: Uskoro nam stiže i važan koridor Ruma-Novi Sad (VIDEO)

"ZAHTEVAMO HITNO POVEĆANJE PLATA OD 150 EVRA MESEČNO"! Radnici nemačkog javnog sektora najavili štrajkove

"ZAHTEVAMO HITNO POVEĆANJE PLATA OD 150 EVRA MESEČNO"! Radnici nemačkog javnog sektora najavili štrajkove

Tim sporazumom predviđeno je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.

Visoku delegaciju DFC-a, koja će boraviti u Beogradu četiri dana, predvodiće izvršni direktor Adam Boler.

Predstavnici DFC-a će imati sastanke u utorak i sredu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija.

Ministar finansija Sinisa Mali bi trebalo u sredu da se sastane sa visokom delegacijom DFC-a.

Mali je ranije rekao da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije, jer će oni iz Beograda pokrivati ceo region.

DFC će učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, a Mali je rekao da je njihov dolazak veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu.

Ministar finasija, takođe, kaže da se DFC obavezao da će obezbediti jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća.

Boler je ranije na tviteru napisao da će DFC aktivno podržati "ekonomsku normalizaciju između Srbije i tzv. Kosova putem američke Eksport-import banke (Eksim banke) i korporacije ''Milenijum celendž''", kao i da će DFC otvoriti kancelariju u Beogradu kako bi podržali ekonomski napredak.

Inače, DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra je u delu novih investicija vredan je blizu četiri milijarde dolara, a kako je ranije rečeno iz ministarstva građevine ovo predstavlja investicioni bum za ceo region.

DFC i američka Exim banka su protekle sedmice potpisale pismo o namerama koji se odnosi na Beograd i Prištinu, a Mihajlović kaže da je to tehnički dokument koji prethodi otvaranju regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu i razgovorima o nastavku finansiranja auto-puta Niš-Merdare-Priština.

Za prvu deonicu tog autoputa, od Niša do Pločnika, koja je duga 33 kilometra, trebalo bi da bude raspisan tender krajem oktobra ili početkom novembra.

Prva deonica koja će se graditi od Niša do Pločnika vredna je 255 miliona evra i za to je već obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana (WBIF), rečeno je u Ministarstvu građevinarstva.

Takođe, zajam od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj tek treba da bude popisan, a ostatak će biti finansiran iz budžeta Srbije.

Ranije je procenjeno da će za deo od Pločnika do Merdara u dužini od 44 kilometra biti potrebno oko 570 miliona evra i razgovaraće se sa DFC-om o finansiranju ostalih deonica.

Razmišlja se i o gradnji još jednog auto-puta od Bukanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine.

DFC je američka federalna agencija, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd