fbpx
Skip to main content
Novac - dinari

DIREKTORI IZ JAVNOG SEKTORA POD LUPOM: Nema ni povišica za sve zaposlene

Foto: Profimedia
Povišicu plate neće dobiti svi zaposleni u javnom sektoru

Dok će zaposleni u javnom sektoru, njih oko 400.000, dobiti povećanje plata od januara, veliki broj radnika u državnom sektoru neće dobiti povišicu. Kako saznajemo, reč je o oko 90.000 zaposlenih u javnim preduzećima.

NAJSNAŽNIJA EKONOMIJA EVROPE NA MUKAMA: Zbog korone 53 miliona putnika manje u vozovima

NAJSNAŽNIJA EKONOMIJA EVROPE NA MUKAMA: Zbog korone 53 miliona putnika manje u vozovima

NOVA NADA ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Izmene pravilnika rešiće probleme poslovanja turističkih agencija u Srbiji

NOVA NADA ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Izmene pravilnika rešiće probleme poslovanja turističkih agencija u Srbiji

ŠTA KAD VAM IZVRŠITELJ ZAKUCA NA VRATA: U ovim situacijama postupak se PREKIDA!

ŠTA KAD VAM IZVRŠITELJ ZAKUCA NA VRATA: U ovim situacijama postupak se PREKIDA!

U javnim preduzećima radi tačno 87.793 radnika i svi su dobili povećanje zarada u januaru ove godine. Veću platu za pet odsto dobili su i u 2019. ali ne i ove godine.

- Planom povećanja zarada za sledeću godinu oni nisu obuhvaćeni - kratko nam je rekao izvor  iz Nemanjine 11, dodajući da je tu reč o svim javnim preduzećima od Resavice, preko Srbijagasa, EPS, Puteva Srbije", "Pošte", "Srbijašuma"...

Kako se određuju plate u javnom sektoru

Do aprila 2012. plate zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava obaveznog socijalnog osiguranja usklađivale su se sa, između ostalog, stopom rasta potrošačkih cena. Dok su se od oktobra 2012. do aprila 2014. plate uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

Posle toga uvedeno je posebno fiskalno pravilo koje nalaže svođenje rashoda za plate na održiv nivo, tako da se teži tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u bude do određenog nivoa BDP.

Prosečne zarade u pojedinim javnim preduzećima veće su, inače, i do 40 odsto od prosečne zarade u zemlji. Najveći broj javnih preduzeća može se pohvaliti zaradom većom od 70.000 dinara. Tek nekolicina ih ima zaradu ispod republičkog proseka koji iznosi oko 60.000 dinara.

Prema podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara. U javnim preduzećima bila je istovremeno 81.107 dinara, dok je godinu dana ranije u tim istim preduzećima, koja sada nemaju pravo na povišicu, bila 80.888 dinara.

Direktori pod lupom

Direktori javnih preduzeća moraće, inače, u narednom periodu detaljno Vladi da polažu račune o trošenju, službenim putovanjima, sponzorstvima, zapošljavanju... Pod lupom će biti svaki dinar koji su javna preduzeća dobila iz budžeta, ali i sva ostala primanja, kao i troškovi. Takođe, direktori bi trebalo da prikažu i na koji način su utrošili dobit za 2014, 2015, 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu, ali i da obrazlože svaki dinar uzetog kredita.

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom od direktora javnih preduzeća traži da joj precizno predstave poslovanje za sledeću godinu, odnosno za trogodišnji period 2021-2023. godine. Kako se navodi u zvaničnom dokumentu, oni će do detalja Vladi morati da obrazlože svoje poslovanje i da precizno navedu na koji način će trošiti novac, kako onaj za investicije, tako i za reprezentaciju.

Moraće da utvrde i precizne ciljeve za naredni period, kanale pomoću kojih će ostvarivati profit, ali i načine za proveru njihove ispunjenosti.

Na listi zahteva su i informacije o upražnjenim radnim mestima, polnoj i starosnoj strukturi zaposlenih, zahtevima za novim radnim mestima i planovima u angažovanju novih ljudi.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd