Skip to main content
Borba protiv sive ekonomije

Ditman poručio: Od brzine reformi zavisi brzina puta ka EU

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Borba protiv korupcije koja je vezana za sivu ekonomiju je veoma bitna

 Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je danas da je siva ekonomija važna tema ne samo za Srbiju, već ceo svet, i važna na putu naše zemlje ka članstvu u EU.

Ditman je, na otvaranju Treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede „Izlaz iz sive ekonomije“, naglasio da je strateški cilj Srbije da uđe u EU, što Nemačka podržava.

To je, prema njegovim rečima, još jednom potvrđeno izjavom nemačke kancelarke Angele Merkel u Sofiji i nedavno prilikom posete vicekancelara i šefa diplomatije Zigmara Gabrijela Beogradu.

Ditman je podvukao da Srbija sama odlučuje o brzini pristupanja ispunjavanjem uslova za prijem u EU. Jedna od najvažnijih oblasti neophodnih reformi na tom putu, kako je naglasio, jeste vladavina prava, te je dodao da Berlin pozdravlja što je vlada sebi postavila za prioritet ovu oblast.

Izlaz iz Sive Ekonomije
Ambasador Nemačke Aksel Ditman
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, je veoma bitna, naglasio je Ditman. On je ukazao da postoje neki nedostaci u toj oblasti, navodeći da još uvek nisu popunjena sva mesta u Agenciji za borbu protiv krupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela.

Nemačka je u podršku ove oblasti Srbiji do sada investirala 1,8 miliona evra, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata. Trenutno je, kako je ukazao, rad fokusiran na rad javne administracije i kontrolu javnih finansija.

Što se Nemačke tiče najnovija prognoza pokazuje da će 2018.nivo suve ekonomije biti smanjen na ispod 10 odsto. To je, kako ističe, rezultat promena poreskih zakona i snažnih institucija, te je najavio da će Nemačka nastaviti da podržava reforme u Srbiji, jača srpske institucije u borbi sive ekonomije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd