fbpx
Skip to main content
Tehnički pregled

VOZAČI, ROK JE DO JULA: Kako da proverite da li je vaš auto "ugrožen" na tehničkom pregledu

Foto: Profimedia/ilustracija
Približava se jul - tada će na tehničkom da "padne" svaki auto koji ne prođe ispitivanje izduvnih gasova.

Mnogi vozači pitaju gde i kako mogu već sada da provere da li će njihov auto proći tehnički pregled kada su u pitanju izduvni gasovi, piše sajt Polovni automobili.

NAJBOLJA VEST DANA! Jedna epidemiološka kriva u Srbiji stalno raste: Evo o kojoj skali je reč (FOTO)

NAJBOLJA VEST DANA! Jedna epidemiološka kriva u Srbiji stalno raste: Evo o kojoj skali je reč (FOTO)

MESTO GDE SU OSTALE STOPE SVETOG SAVE: Jedno selo u Srbiji krije mesto koje je za svakog vernika svetinja (VIDEO)

MESTO GDE SU OSTALE STOPE SVETOG SAVE: Jedno selo u Srbiji krije mesto koje je za svakog vernika svetinja (VIDEO)

SVI GRAĐANI SU DOBILI OVAJ PAPIR: Šta sve piše na potvrdi za vakcinaciju (FOTO)

SVI GRAĐANI SU DOBILI OVAJ PAPIR: Šta sve piše na potvrdi za vakcinaciju (FOTO)

Mnogi vozači pitaju se gde i kako mogu sada da provere hoće li auto proći tehnički pregled kada su u pitanju izduvni gasovi.

Da li je već sad moguća provera izduvnih gasove na tehničkom pregledu?

Tehnički pregledi već sada proveravaju izduvne gasove, ali ne "obaraju" ukoliko auto zagađuje više nego što je dozvoljeno. Dakle, zašto vozač ne bi otišao na tehnički pregled i obavio proveru? Zato što postoji jedan "problemčić".

Ne možete da dođete na tehnički pregled i da tražite samo ispitivanje izduvnih gasova. Jedina opcija je da prođete kompletan tehnički pregled i da platite punu cenu.

Mnogima 4.000-5.000 dinara nije malo, naročito u situaciji kada su se već finansijski "rastegli" za kupovinu automobila, plus porez na prenos, nova dokumenta, overa ugovora, a nakon kupovine je pametno uraditi mali i veliki servis, koliko god nas prodavac uveravao da su oba servisa "baš nedavno" urađena...

Mogu li na nekom drugom mestu da se provere izduvni gasovi?

Izduvne gasove možemo da proverimo samo na tehničkom pregledu. Podsećamo da to podrazumeva da se tu obavlja kompletan tehnički pregled i da se plaća puna cena.

Da li su tehnički pregledi u obavezi da pismeno obaveste vlasnika ukoliko izduvni gasovi nisu u skladu sa propisanim normama?

AMSS kaže da tehnički pregledi nisu u obavezi da daju bilo kakav pisani izveštaj vlasnicima ukoliko postoji problem sa izduvnim gasovima ili skinutim katalizatorom ili DPF filterom, već samo usmeno da ih obaveste.

auto-industrija
auto-industrija
Foto: Profimedia/ilustracija

U svakom slučaju, kada ste na tehničkom pregledu, čak i ako vam kontrolor ništa ne kaže, pitajte za izduvne gasove.

Šta ako ne prođem ispitivanje gasova kada stigne jul?

Recimo da se na tehničkom pregledu utvrdi da vaš auto izbacuje više štetnih gasova nego što je dozvoljeno.

Tada će vam radnik (kontrolor) na tehničkom pregledu možda reći u čemu je problem, ali najverovatnije neće, pošto ni on neće znati zbog čega su izduvni gasovi "probili" granicu.

Na primer, možda otkrije da je skinut katalizator ili DPF filter; ili da im je izvađeno saće a kućište vraćeno na mesto kako vizuelno ne bi moglo da se otkrije...

Uglavnom, ostaje vam da idete u servis i da rešavate problem kako znate i umete.

Nakon što saznate da ste pali na tehničkom, imate tri radna dana da sredite problem. Deluje kao dovoljno vremena, ali treba imati u vidu da treba zakazati termin u servisu, a znamo da u servisu nije baš lako zakazati termin danas za sutra, naročito kod onih "popularnijih".

I sama popravka može da potraje dugo. Možda pomogne prosta zamena svećica i kablova, a možda bezuspešno potroše dva dana tražeći uzrok lošeg sagorevanja...

Uglavnom, ukoliko uspete da sredite problem u roku od tri dana, vraćate se na tehnički, gde ponovo proveravaju samo izduvne gasove.

Prođete li ispitivanje gasova, prošli ste i tehnički i možete da registrujete auto. Ukoliko ne prođete, ostaje vam da odlučite šta dalje sa autom.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd