broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Do kraja januara onlajn prijava poslodavaca za dualno obrazovanje: Znate li zbog čega je to veoma važno?

26.01.2021. 14:23
Piše:
Srbija Danas
Radnik
Radnik / Izvor: Profimedia/ilustracija
Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Poslodavci u Srbiji koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS). Proces prijavljivanja je potpuno digitalizovan i pojednostavljen tako da u tri koraka svi zainteresovani mogu napraviti profil i podneti prijavu.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama www.pks.rs i www.dualnoobrazovanje.rs.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine. Kompanije koje su se već prijavile i koriste beneficije dualnog obrazovanja oglasile su se i podelile su svoje utiske o tome kako funkcioniše dualno obrazovanje, koje su beneficije dobili kao kompanija i šta je ono najznačajnije u momentu poslovanja kada su od PKS dobili pomoć.

Na pitanje, šta kompanije motiviše da se uključe u realizaciju dualnog modela obrazovanja, predstavnici pojedinih kompanija u Srbiji odgovaraju:

- Kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji, želeli smo da pružimo priliku i mladim ljudima da rastu uz nas, kao i mogućnost da započnu karijeru pod krovom našeg drogerijskog lanca. Svakodnevna posvećenost ljudskim resursima i težnja da im pružimo priliku za lični i profesionalni razvoj nas je motivisala za ulazak u sistem dualnog obrazovanja. Od 2017. godine kontinuirano radimo na razvoju Programa dualnog obrazovanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Privrednom komorom Srbije, Trgovinskim odeljenjem Ambasade Austrije, trgovačkim školama širom Srbije i Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu - rekli su iz kompanije dm drogerie markt.

DM
DM / Izvor: Profimedia/ilustracija

- PS Fashion je kompanija koja je uvek zainteresovana i proaktivno učestvuje u različitim segmentima koji izražavaju našu visoku svest za društvenu odgovornost. Od velikog značaja je sama činjenica što smo uključivanjem u razvijanje ovog modela mogli direktno da utičemo u pružanju mogućnosti učenicima da steknu praktično znanje i konkretno "znanje-kako" kada su u pitanju profesije koji su u izumiranju. Sam model utiče na stvaranje zdrave društvene sredine koja omogućava zainteresovanim mladim ljudima uslove za obrazovanje i razvoj, kroz sticanje novih veština tokom celog života sa obzirom da model pruža jednake mogućnosti svima. Verujemo u to, da ako su teorija i praksa posebno koncipirane, mogu profilisati učenike da se na dovoljan i adekvatan način sveobuhvatno uključe u savremene tokove rada koji se uglavnom baziraju na inovativnim, dinamičnim i zahtevnim procesima - rekli su iz kompanije PS Fashion.

- Kompanija Gebruder Weiss u Austriji aktivno učestvuje u modelu dualnog obrazovanja preko 80 godina.  Veoma smo ponosni na činjenicu da su mnogi naši zaposleni nakon ovakvog vida školovanja ostali u komapniji i I dalje uspešno rastu i razvijaju se sa njom. Poželeli smo da tradiciju nastavimo i u Srbiji kada smo 2018. godine ugostili prvu generaciju učenika. Smatramo da je za mlade veoma važno da kroz školovanje sve naučeno imaju priliku da primene i u praksi, a sa druge strane mi kao kompanija imamo mogućnost, volju i želju da im na tom putu pružimo kvalitetno mentorstvo - rekli su iz kompanija Gebruder Weiss.

- Naše preduzeće su motivisala iskustva uspešnih firmi iz naše oblasti u zapadnoj Evropi, najviše Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj gde je dualno obrazovanje kičma zapošljavanja novih kandidata - rekli su iz Konelek.

- DRÄXLMAIER Group podržava i promoviše model dualnog obrazovanja u Srbiji na različite načine već godinama unazad, jer veruje da je ovaj model veoma koristan za mlade ljude i omogućava bolje sticanje znanja. U sadašnjem sistemu obrazovanja mladi su dobijali samo formalno znanje, a modelom Dualnog obrazovanja će dobijati i usvajati osim formalnih, i funkcionalna znanja, jer će učenici učiti u  realnim uslovima i u realnom procesu proizvodnje. Sistem dualnog obrazovanja u Nemačkoj je uspostavljen pre 43 godine i kompanija DRÄXLMAIER se odmah uključila u ovaj program. Naši učenici su u stanju da uspešno savladaju i lekcije koje rade i njihovi vršnjaci, mehatroničari iz Namačke, ali se odeljenje za obrazovanje u našoj kompaniji pre svega vodi "krovnim" dokumentom za sticanje kompetencija učenika, a to je nacionalni "Standard kvalifikacija" za obrazovni profil - odgovorili su iz kompanije DRÄXLMAIER.

- U Boschu program dualnog obrazovanja ima dugu tradiciju. Još 1913 naš osnivač Robert Bosch je u svojoj radionici pružao priliku učenicima da se razvijaju. Taj sistem obuke je pokazao jako dobre rezultate i sa razvojem kompanije proširio se i u Bosch fabrikama širom sveta. Zbog ovoga nije ni čudo da je kompanija od starta poslovanja u Srbiji imala želju da ovaj uspešan model primenjuje i u fabrici u Pećincima. Ponosni smo na činjenicu da smo pioniri u dualnom modelu obrazovanja u Srbiji i nadamo se da smo kao dobar model uticali na razvoj programa učenja kroz rad - odgovorili su iz kompanije Bosch.

Fabrika
Fabrika / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na pitanje koje benefite od dualnog obrazovanja uviđaju kao kompanija, odgovori su sledeći:

- Koncept dualnog obrazovanja mladima omogućava da na vrlo efikasan način uplove u svet rada. Na ovaj način, oni već tokom srednje škole sebi mogu da otvore put do mogućeg zaposlenja odmah po završetku školovanja. Učenje kroz rad omogućava im da se odmah uključe u procese kompanije, stvore prve radne navike, razviju stručne i interpersonalne veštine i osećaj odgovornosti. Sa druge strane, ovaj proces omogućava kompanijama da zapošljavaju mlade ljude koji su već ovladali novim veštinama i upotrebom tehnologije, a, pored toga, stekli i veštine organizacije, komunikacije i reagovanja u različitim situacijama - navode iz kompanije dm drogerie markt.

- Benefiti za svaku kompaniju koja bi učestvovala u ovakvom modelu obrazovanja su ti da kompanija sama učestvuje u kreiranju adekvatne radne snage koja će se tokom školovanja pripremiti sa ekspertizom i savladaće kompetencije koje su relevantne za radne procese u samoj kompaniji. Na taj način se usklađuju potrebe same kompanije i set veština koje poseduju potencijalni kandidati na tržištu rada -  odgovaraju iz kompanije PS Fashion.

- Ovakvim vidom školovanja mladi dobijaju drugačiju perspektivu i adekvatna znanja, dok mi kao kompanija dobijamo školovane i dobro obučene kolege koje već poznaju našu organizacionu kulturu, procedure i procese. Ovaj projekat daje nam jednu takvu širinu. Imamo mogućnost da svoje znanje nesebično podelimo, i sutra dobijemo saradnike koji od početka imaju tu prednost da odluče da li se njihove lične vrednosti poklapaju sa vrednostima kompanije - navode iz kompanija Gebruder Weiss.

- U ovom modelu prednosti koje vidimo su mogućnost da kroz duži vremenski period koje učenik provede kod nas u firmi dobro upoznamo učenika ili učenicu a takođe da oni upoznaju firmu. Takođe tu je i mogućnost da učenike obučimo za konkretne stvarne radne zadatke - rekli su iz Koneleka.

- U školskoj 2017./2018. godini na učenju kroz rad kompanija DRÄXLMAIER je imala 8 učenika obrazovnog profila Elektroinstalater. Nakon završetka školske godine, 6 učenika smo zaposlili, tako da je to veoma visok procenat. Nakon akreditovanja obrazovnog profila Tehničar Mehatronike, tj. školske 2018./2019. godine, na učenju kroz rad primili 15 učenika, a isti je slučaj i školske 2019./2020. godine. Trenutno 45 učenika obavlja učenje kroz rad u kompaniji DRÄXLMAIER, 15 iz prve godine, 15 iz druge godine i 15 iz treće godine. Dakle, mogućnost zaposlenja već unapred pripremljenih kadrova, je važan benefit, ne samo za kompaniju, već i za motivaciju učenika jer, učenici DRÄXLMAIER Group, osim "Hard skills" veština,  koje obuhvataju  znanja i profesionalne veštine stečene obrazovanjem, merljive diplomom i zvanjem, razvijaju i usvajaju i "Soft skills" veštine, tačnije, osobine ličnosti, stavova, navika, manira,  komunikacijske sposobnosti i radne etike.
Želim da rezimiram da znanja koje učenici steknu u našoj kompaniji i teoretska i praktična, u sublimaciji sa znanjima koje stekne u školi, su ključ za stvaranje uspešnog čoveka, a to je takođe važno za kompaniju DRÄXLMAIER Group - navode iz ove kompanije.

- Prilika da se povezemo sa lokalnom zajednicom, obučimo kvalitetne buduće kadrove kompanije, i mogućnost da utičemo na razvoj obrazovanja u Republici Srbiji su nekoliko najbitnijih benefita koje smo kao kompanija dobili uključivanjem u dualni model obrazovanja - odgovaraju iz kompanije Bosch.

Na pitanje šta bi istakli kao najpozitivniji aspekt uključivanja kompanije u dualno obrazovanje, poznate inostrane i srpske kompanije izdvajaju sledeće:

- Ponosni smo što kroz ovakvu formu školovanja doprinosimo profesionalnom razvoju mladih ljudi i omogućavamo im uspešan početak karijere u dm-u. Čast nam je što imamo priliku da budemo njihov oslonac na tom putu, ali i da i mi rastemo sa njima jer, sa druge strane, naši licencirani instruktori koji rade direktno sa mladima, stiču nova iskustva i razvijaju se na različitim poljima - navode iz dm drogerie markt.

Radnik
Radnik / Izvor: Profimedia

- Naš cilj i zamisao sa uključenjem u model dualnog obrazovanja je bio jasan: da kroz zajedničku saradnju i učenje naš grad postane bogatiji za one kadrove koji su lokalnoj industriji potrebni. Realizacija ovog programa je dovela do toga da je mladima u Čačku obebeđena prilika da uče i usavrše svoj zanat, a nama je pripala čast da upravo ti mladi ljudi rastu i razvijaju se zajedno sa kompanijom PS Fashion. Za sticanje i savladavanje konkretne veštine, učenicima smo pružili adekvatan prostor, potpuna sredstva za rad i savremenu tehnološku opremu, i pozitivna povratna infomracija i njihovo zadovoljstvo u pogledu uslova i kvaliteta prakse nam je posebno značajno - izdvajaju iz PS Fashion-a.

- Definitivno bi to bila razmena iskustava između mentora i učenika, mogućnost da se bolje upoznamo sa mlađim generacijama, uvidimo koje su njihove želje i potrebe, poslušamo ih i pokušamo da se na različite načine prilagodimo i razumemo. Koliko su oni učili od nas, toliko smo i mi od njih. Znanje koje smo jedni drugima preneli je neprocenjivo - rekli su iz kompanija Gebruder Weiss.

- Najpozitivnija strana uključivanja naše kompanije je mogućnost da zaposlimo učenike koje smo dobro upoznali - rekli su iz Koneleka.

- Uz Dualni model obrazovnja mladi će biti preduzetni, razvijaće projektno, procesno, sintezno, racionalno i kritičko mišljenje. Takođe, sinergijska veza između škola i kompanija  po ovom modelu obrazovanja je veoma velika. Dualnim modelom obrazovanja se omogućilo da kompanije imaju određen uticaj na kompetencije koje učenici usvajaju tokom njihovog školovanja - navode iz DRÄXLMAIER Group kompanije.

- Kao najpozitivniji aspekt bi istakli podatak da je više od 90% učenika koji su do sada završili naš program dualnog obrazovanja započelo svoju profesionalnu karijeru u našoj fabrici. Izuzetno smo ponosni na ove vredne mlade ljude koji već daju pun doprinos razvoju naše fabrike - izdvajaju iz kompanije Bosch.

U kom segmentu uključivanja u dualno obrazovanje/realizacije dualnog modela vam je bila značajna podrška PKS-a?

- Sa Privrednom komorom Srbije, kao našim bliskim saradnikom, unapređujemo razvoj obrazovnog sistema u Srbiji. Od samog početka, podrška Privredne komore u vidu obuke licenciranih instruktora, akreditacije, promocije dualnog obrazovanja, učestvovanja u izradi zakona o dualnom obrazovanju i stručnog usmeravanja - bila nam je od neizmernog značaja. Verujemo da će program dualnog obrazovanja koji sprovodimo zajedničkim snagama nastaviti da živi kroz godine i da ćemo imati tu čast da ispratimo još mnogo generacija školovanih po ovom naprednom modelu nastave - navode iz kompanije dm drogerie markt.

- Kao kompanija, mi smo učešće u ovakvom programu od samog početka prihvatili sa velikom odgovornošću i bila nam je potrebna podrška kako bismo učenicima pružili najbolje. Privredna komora Srbije nam je od samog uključivanja u program davala smernice i potrebno znanje, takođe, pokazala je apsolutno razumevanje i vrednovanje svih predloga za usavršavanje programa - rekli su iz PS Fashion-a.

Fabrika
Fabrika / Izvor: Profimedia

- Od samog početka PKS nam je pružila veoma značajnu podršku u svim segmentima. Za nas je 2018 godine kada smo krenuli u samu realizaciju projekta, sve ovo bilo novo. Veoma nam je bilo važno da sve bude sprovedeno u skladu sa zakonom. Imali smo odličnu komunikaciju sa koleginicama i kolegama iz PKS kao i pravovremene informacije, što nam je bilo izuzetno bitno kako ne bi došlo do nekih propusta. Takođe, imali smo odličnu saradnju i što se tiče organizovanja obuka za mentore. Trenutno u kompaniji imamo 11 licenciranih mentora. Saradnju nastavljamo u istom ritmu i radujemo se novim zajedničkim projektima - govore iz kompanije Gebruder Weiss.

- Podrška PKS-a je bila značajna najviše oko obuka za instruktore, povezivanje sa srednjim školama kao i promocija naše firme na društvenim mrežama. Pohvalio bih PKS i zato što su nas pitali za mišljenje oko teksta pre objavljivanja konkursa "Moja prva plata". Interesovalo ih je naše mišljenje, to znači da rade svoj posao vrlo profesionalno i moderno -  navode iz Konelek-a.

- Privredna komora Srbije, sa kojom imam odličnu saradnju, i lično ali i na kompanijskom nivou, pokazala se kao odličan partner u realizacji dualnog modela obrazovanja. PKS je spona između škola i kompanija, i kao takva, ona je veoma važna "poluga u mehanizmu" dualnog obrazovanja. PKS je svojim savetima bila od pomoći kompaniji DRÄXLMAIER prilikom "utvrđivanja ispunjenosti za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca", a takođe i na rešavanju svih pitanja vezanih za dualni model obrazovanja. Takođe, uveren sam da PKS u veoma velikoj meri doprinosi razvoju dualnog obrazovanja u našoj zemlji - rekli su iz DRÄXLMAIER Group kompanije.

- U pionirskom poduhvatu razvoja dualnog modela obrazovanja nismo mogli implementirati sve elemente dobre prakse drugih programa dualnog obrazovanja u okviru Bosch sistema jer svaka država ima jedinstven obrazovni sistem. U početku smo imali nedoumice u vezi sa zakonskim odredbama, s obzirom da je projekat bio novina za Republiku Srbiju i obrazovne instutucije, tako da nam je mnogo značila  pomoć i podrška u razvoju programa koju nam je pružila Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.  Ukoliko bih morao da istaknem jedan segment gde nam je pomoć PKS bila najznačajnija to bi svakako bio proces Akreditacije kompanije za obrazovne profile "Industrijski mehaničar" i "Tehničar mehatronike" -  rekli su iz Bosch-a.

Na pitanje šta bi na osnovu dosadašnjeg iskustva preporučili u cilju poboljšanja u oblasti dualnog obrazovanja, kompanije izdvajaju:

- Aktivnija uloga privrede jedan je od ključnih faktora koji bi doprineli popularizaciji dualnog obrazovanja. Dobar temelj dugoročnom razvoju ovog sistema školovanja postavio je Zakon o dualnom obrazovanju, koji će, uvereni smo, omogućiti da prebrodimo sve izazove u praksi i učenicima omogućimo efikasno obrazovanje, kao i brže zapošljavanje nakon završene srednje škole. dm će sa zadovoljstvom pružiti podršku i drugim kompanijama koje žele da se uključe u Program - rekli su iz dm drogerie markt.

- Prilikom započinjanja programa dualnog obrazovanja, sreli smo se sa raznim izazovima, pitanjima, pa i poteškoćama. Svi smo u tome bili novi, mi kao kompanija, pa i učenici koji su tek ušli u program. Dosadašnja saradnja i sa PKS i sa školom je bila izvanredna u smislu da smo transparentno i blagovremeno dolazili do raznih poboljšanja i to je dovelo do 4 godine izuzetne saradnje. Zajedno smo došli do ovog nivoa znanja i iskustva i dobro je da zadržimo takvu putanju - izdvajaju iz PS Fashion-a.

Fabrika, radnici
Fabrika, radnici / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Ovim putem želeli bismo da pozovemo i ostale kompanije da se pridruže projektu dualnog obrazovanja kako bi što veći broj dece u Srbiji imalo priliku da se školuje po ovom modelu. Mladi u Srbiji imaju potencijala i treba im svima dati šansu da kroz kombinaciju kvalitetnog obrazovanja i adekvatne prakse upoznaju privredu i poslodavce koji imaju šta da im ponude - navode iz Gebruder Weiss kompanije.

- Sledeći izazov će biti da deca koja nam dolaze iz škola dođu sa boljim školskim znanjem. Uglavnom nam stižu deca bez ikakvog školskog znanja. Nije naš posao da ih učimo sve od nule, mi treba da ih učimo praktičnom radu ali bilo bi dobro da nauče bar osnove u školi. To će biti sledeći cilj za sve uključene u proces. Na primer u proizvodnji  bilo bi poželjno da učenik zna da pročita tehnički crtež i recimo da zna šta su ortogonalne projekcije, to se čak pominje i u osnovnoj školi. Posle toga će biti izazov da privučemo ponovo decu mašinstvu i elektrotehnici  jer se otvara dosta radnih mesta u stranim i domaćim firmama koje treba popuniti - navode iz Konelek-a.

- Kompanijama, kao što je DRÄXLMAIER Group, treba se omogućiti da uz nacionalne institucije (Privredna komora, Ministarstvo prosvete), aktivnije učestvuju u promovisanju  Dualnog sistema obrazovanja, jer mišljenja sam, da ovakve kompanije mogu motivisati ostale kompanije da se aktivnije uključe u ovaj sistem. Takođe, potrebno je u većoj meri podržavati i motivisati sve učesnike u dualnom obrazovanju (kompanije, instruktore, učenike). Napraviti "Nacionalni tim" koji će se baviti razvojem dualnog obrazovanja u čijem će sastavu biti najuspešnije kompanije u Srbiji u domenu dualnog obrazovanja. Ono što je najvažnije, kako aktivirati što više učenika da se odluče za dualni sistem može biti i projekat koji podržava DRÄXLMAIER Group, a čijii je autor i koordinator Leonardo Brenda, gde se učenicima od 9-11 godina već predstavljaju razna zanimanja - rekli su iz DRÄXLMAIER Group.

- Smatramo da je program dualnog obrazovanja izuzetno kvalitetan i da napreduje iz godine u godinu, a kao priliku za njegovo unapređenje bi preporučili povećano uključivanje poslodavaca u razvoj nastavnih planova za obrazovne profile koji su u sistemu dualnog obrazovanja, jer smatramo da svojim iskustvom možemo doprineti da se praktični modeli realizuju još kvalitetnije. Na kraju bih pozvao i druge poslodavce da se uključe u ovaj izuzetni program, a one koji su već uključeni da uzmu veće učešće u njegovom razvoju i napretku - izdvajaju iz kompanije Bosch.

 

Piše:
Srbija Danas
26.01.2021. 14:23