fbpx
Skip to main content
Kopaonik

DOBRA VEST ZA SVE LJUBITELJE SRPSKIH PLANINA: Urbanistički plan već spreman, čeka ih potpuno novi izgled

Foto: Profimedia
Planine u Srbiji zablistaće novim sjajem.

Najpopularnije srpske planine dobiće uskoro novi izgled, pošto su već pripremljenim urbanističkim planovima predviđeni značajni radovi na njihovom uređenju.

STEŽE SE OBRUČ OKO VELIKE BRITANIJE: Tradicionalni saveznik im okrenuo leđa, uvedene restrikcije za sve putnike

STEŽE SE OBRUČ OKO VELIKE BRITANIJE: Tradicionalni saveznik im okrenuo leđa, uvedene restrikcije za sve putnike

ŠUMADIJSKI CRVENI ZMAJ JOŠ UVEK NIJE PRODAT: Vlasnik za "skalu 55" staru 12 godina traži PAPRENU CENU

ŠUMADIJSKI CRVENI ZMAJ JOŠ UVEK NIJE PRODAT: Vlasnik za "skalu 55" staru 12 godina traži PAPRENU CENU

CENA CRNOG ZLATA POTPUNO SKLIZNULA: Vrednost nafte preko noći potonula za skoro šest odsto

CENA CRNOG ZLATA POTPUNO SKLIZNULA: Vrednost nafte preko noći potonula za skoro šest odsto

Tako će Zlatibor rešiti problem parkiranja izgradnjom podzemnih garaža u centru, gde će nići i novi stambeno poslovni kompleks, Kopaonik će proširiti turističke kapacitete izgradnjom novih hotela visoke kategorije, apartmana i vikendica, a dva nova skijaška centra mogla bi da niknu u regionu Istočne Srbije.

Urbanistički planovi predviđaju lokacije za gradnju i propisuju kriterijume koji se moraju ispoštovati, ali još uvek nisu precizno utvrđeni vremenski rokovi za realizaciju pojedinih projekata. Ipak, pretpostavlja se da skijaši neće dugo čekati pošto već ima zainteresovanih investitora.

U centru Zlatibora tri nova projekta

U užem centru Zlatibora na tri lokacije nići će četiri podzemne garaže koje će, posle uvođenja zabrane saobraćaja na Kraljevom trgu, rešiti problem nedostatka parking mesta.

Istovremeno se na ovoj srpskoj planini na mestu bivše glavne autobuske stanice gradi stambeno-poslovni kompleks. Reč je takođe o centralnoj lokaciji na Zlatiboru gde se krenulo sa izmeštanjem stanice i pripemama za gradnju.

I nove garaže će se nalaziti kod autobuske stanice, u blizini Studentskog odmarališta "Ratko Mitrović" i na Obudojevici na početnoj stanici gondole.

Dve podzemne garaže kod gondole, namenjene posetiocima ove atrakcije, gradiće se sredstvima iz opštinskog budžeta, dok će u preostale dve biti investiran privatni kapital.

Zlatibor
Foto: Profimedia

Kopaonik: U planu radovi na 25 hektara

Nedovoljno smeštaja, kuće koja se daju u zakup i parking mesta, već godinama važe za glavne probleme turista na Kopaoniku. Najnovijim izmenama urbanističkih planova predviđena je izgradnja novih turističkih kapaciteta, hotela visoke kategorije, apartmana i vikend kuća.

Planom je obuhvaćena površina od 25 hektara. Kako je precizirano, objekti za turistički smeštaj nalaze se severnom delu i čine ga apartmani i vikend kuće sa pratećim ugostiteljskim i sportskim sadržajima.

- Realizacija sadržaja podrazumeva podizanje standarda postojećih i izgradnju novih objekata turističkog smeštaja visokog standarda. To su hoteli i apartmani sa četiri i pet zvezdica, uz pretvaranje postojećih odmarališta u apartmane i pansione - navodi se u izmenama plana za turističko naselje Lisina-Čajetina-Treska na Kopaoniku.

I sve to, kako se dodaje, u cilju ostvarenja propisanih standarda za Nacionalni park Kopaonik.

Planom koji je opština Raška stavila na javni uvid, predviđaju se i izmene u okviru saobraćajnica koje bi povezivale turistička naselja i sadržaje.

Kopaonik
Kopaonik
Foto: Srbija Danas

Još dva nova skijaška centra

Istočni kraj Srbije doživeo je procvat tokom pandemije korona virusa, pošto su domaći turisti rešili da obilaze svoju zemlju.

Ipak, popularnost ovog dela Srbije tek bi mogla da "skoči", i to zbog najava da će upravo tu biti izgrađeni skijaški centri, žičare i hoteli.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd