Skip to main content
 • Read more Mi-28N Naoružanje

  ISPROBANA RAKETA "PROIZVOD 305"! I to na DŽIHADISTIMA - prototip "NOĆNOG LOVCA" već testiran U BORBI (VIDEO)

 • Read more Vladimir Štimac Košarka

  ŠTIMAC HRABRI ZVEZDINE KOŠARKAŠE: Vidite NAČIN na koji im je izrazio podršku! (FOTO)

 • Read more razgovor za posao Zanimljivosti

  POSLE OVOGA ĆETE PRESTATI! Evo zašto ne treba da tražite od sagovornika da vas GLEDA U OČI dok pričate

 • Read more Miki i Pavle Zadruga

  DOGOVOR SA PRODUKCIJOM PRE ULASKA Tražio 3.000 evra od Pinka ZA OVO! Priznao sve u programu uživo

 • Read more Ostoja Mijailović Košarka

  OGLASIO SE PREDSEDNIK CRNO-BELIH: Pogledajte PORUKU koju je uputio igračima pred VEČITI DERBI!

 • Read more policija Hronika

  Uhapšeni lekar KBC "Zvezdara" i policajac zbog zloupotrebe službenog položaja! Lažirali dokumentaciju?!

 • Read more Janko Tipsarević, Novak Đoković Tenis

  OVO SE NEĆE SVIDETI RODŽERU I RAFI: Tipsarević uveren da će Novak biti najbojli teniser u istoriji (FOTO)

Farma svinja

DOBRE VESTI ZA MALE FARMERE: Država će im pomoći u razvoju

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kaže da su zadruge imperativ za male posede.

Kako je rekao, malom farmeru i domaćinu to je jedina šansa da opstane na tržištu da se ujedini.

Kanađani pronašli bogatstvo u Srbiji: Postajemo TREĆI u SVETU po nalazištu RUDE BORA!

IRANCI ZAPRETILI: Dok traju sankcije, NEMA DOGOVORA! Spremite se za 40 DOLARA PO BARELU

On je dodao da su dve složene zadruge pre dva dana dobile 59 miliona dinara, kao i da država time pokazuje da je ozbiljna u pomoći domaćinima. 

Krkobabic je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je potrebno da se svi domaćini koji žele da se udruže obrate najpre svojim komšijama. 

- Najmanje njih pet domaćina iz tog sela treba da poveruju jedan drugom, da poveruju državi Srbiji i da krenu da se udruže i da naprave zadrugu - dodao je Krkobabić. 

On tvrdi da će na taj način rešiti mnoga pitanja koja ih muče. 

- Od nabavke repromaterijala, organizovanja procesa proizvodnje, pa do onog što je ključno danas na srpskom selu – kako prodati i kome prodati taj proizvod i ono najbitnije kako ga naplatiti i kako izbeći nakupce, prekupce, te makaze cena u koje upadaju. To je način da se na pravi način vrednuje ono što oni odrade - naglasio je Krkobabić. 

Pre dva dana dve složene zadruge dobile su od države neverovatnih 59 miliona dinara, naveo je Krkobabić i dodao da oni taj novac ne vraćaju. 

- Prvi put država Srbija ima nameru i već ukazuje da je ozbiljna u svemu tome i ulaže bespovratno, pomaže domaćinima koje su formirali u ovom slučaju složene zadruge - kaže ministar. 

Objasnio je da je to evropski koncept zadruga, gde se specijalizovane zadruge, voćarske i povrtarske, udružuju u složene zadruge. 

- To su zadruge koje će da se bave nečim što obične ili specijalizovane zadruge ne mogu – od naučnoistraživačkog razvoja, viših faza prerade, pronalaženja pravih kupaca. Povezujemo se po horizontali i po vertikali -  navodi Krkobabić. 

Istakao je da za sada u Srbiji postoje dve složene zadruge i da su na taj način rešili da se objedine i naprave prve iskorake. 

Naveo je da je jedna od te dve složene zadruge u Požegi, u Milića selu, gde je pet zadruga iz pet delova Srbije, tačnije iz pet okruga, formiralo složenu zadrugu. 

- Prave pet regionalnih centara, udružili su se, istovremeno ulažu u tehničko-tehnološku liniju za preradu, za više faze prerade, znači tu imamo jedan snažan privredni subjekt koji može da se pojavi na tržištu - kaže ministar. 

Dodao je da je to prvi pokušaj da budu konkuretni i da misli da će u tome uspeti. 

Naveo je primer složene španske zadruge, koja ima 27.000 farmera i promet od neverovatnih milijardu evra. 

- Ja sam to najavio u razgovorima sa našim zadrugarima da očekujemo da će oni imati u nekoliko narednih godina promet i po stotinak, dvesta do trista miliona evra - naglasio je Krkobabić. ž

- Zadružna svojina je nešto što je imperativ za mali posed, kao što je u Srbiji, Francuskoj, Italiji, zemljama okruženja. Malom farmeru i malom domacinu, sa prosekom od 4,5 hekatara, jedina šansa da opstane na tržištu i da postane pravni robni proizvodač je da se ujedini - naveo je mnistar.

 Kada je reč o problemu sa kojim se suočavaju stočari u zabačenim selima, gde nema komšija, Krkobabić kaže da zadruga ne mora biti locirana u jednom selu i da postoje razbijena sela, zaseoci koji se mogu povezati. 

Ukazao je da postoje poljoprivredne službe, instituti, poljoprivredni fakulteti koji mogu da posavetuju ljude sa sela koji žele da se udruže, ali i da oni iz Ministarstva organizuju skupove u selima i da su vrlo poseceni. 

Napomenuo je da je važna i edukacija, pa će za ljude na selu biti omogućeni kursevi za uzgajanje voća po evropskim standardima, ali i učenje stranih jezika. 

- Transfer znanja i tehnologije je osnov savremenog privredivanja, to je jedna strana. Druga strana, udruživanje i treća rešenost države Srbije da stane iza tih ljudi i konačno otklonimo dileme da li u Srbiji imamo građane prvog i drugog reda, to moramo da poništimo izmedu - zaključio je Krkobabić. 

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogucnost da se napuštena zemlje u Srbiji dodeli zadrugarima, ministar Krkobabić kaže da je to njihova ideja za koju se bori već dve, tri godine. 

- Imamo državne zemlje po nekoj mojoj racunici oko 200 do 300 hektara. Ideja je da se ustupi mladim poljoprivrednicima, do 50 hektara u zavisnosti od količine raspoložive zemlje i interesovanja i to tako da im se da bez nadoknade da mogu da je koriste dok su spremni da je stave u funkciju - istakao je Krkobabić. 

To je način da ti mladi poljoprivrednici uz onu zemlju koji već poseduju vide budućnost, dodao je ministar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd