fbpx
Skip to main content
Dolari

DOLAR I DALJE IMA PRIMAT: Uprkos pokušajima da se oslabi najrasprostranjenija valuta, američki dolar OJAČAO

Foto: Profimedia/ilustracija
Na azijskim tržištima kapitala je početak radne nedelje obeležila usporena aktivnost i smanjen obim trgovanja zbog prvomajskih praznika

Uz oprezan pristup investitora koji iščekuju nove podatke o privrednim kretanjima u SAD kako bi sklopili sliku o globalnom ekonomskom oporavku.

NAJSKUPLJI U EVROPI: Hrvatski gradovi drže neslavne pozicije!

NAJSKUPLJI U EVROPI: Hrvatski gradovi drže neslavne pozicije!

"IDEMO UZLAZNOM LINIJOM" Srbija je mesto u koje uspešne kompanije žele da investiraju

"IDEMO UZLAZNOM LINIJOM" Srbija je mesto u koje uspešne kompanije žele da investiraju

EKOLOŠKA OSVEŠĆENOST: Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje

EKOLOŠKA OSVEŠĆENOST: Srbija za povećanje energetske efikasnosti izdvaja 150 miliona evra godišnje

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 0,7 posto, predvođen padom tajvanske berze od 1,3 procenta. Tokijska berza ne radi zbog praznika, ali je na terminskom tržištu indeks Nikei ojačao za 0,4 odsto, izveštava Rojters.

Indeksi na Vol Stritu su nastavli uzlazni trend. Fjučersi akcija tehnoloških kompanija u indeksnoj korpi Nasdak napredovali su za 0,1 posto, a S&P 500 fjučersi su porasli za 0,3 procenta.

U Evropi, indeks EUROSTOKS 50 fjučersa je takođe ojačao za 0,1 odsto.

Ove sedmice se očekuje mnoštvo američkih ekonomskih pokazatelja, pre svega istraživanje Instituta za upravljanje nabavkama (ISM) u proizvodnom sektoru, kao i o stanju zaposlenost na osnovu aprilskih platnih spiskova.

Ekonomija, Koronavirus, Ekonomska kriza
Foto: Profimedia/ilustracija

Tržišni akteri procenjuju da je u SAD tokom prošlog meseca otvoreno 978.000 novih radnih mesta budući da se ekonomija sve više otvarala.

Na valutnim tržištima, dolar je ojačao na 109,57 jena, što je znatno iznad njegovog nedavnog najnižeg nivoa od 107,46 jena. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi šest glavnih rivalskih valuta, iznosio je 91,330 poena udaljivši se od dvomesečnog minimuma od 90,422 boda, ali je april ipak završio s gubitkom od 2,0 posto.

Evro je ostao stabilan na nivou od 1,2021 dolara, nakon što se u petak spustio sa devetonedeljnog maksimuma od 1,22149 dolara.

Što se tiče kripto berzi, eter je jutros zabeležio rekordnu vrednost od preko 3.000 američkih dolara, nastavljajući rast započet prošle nedelje nakon izveštaja da bi Evropska investiciona banka (EIB) mogla da pokrene prodaju digitalnih obveznica na etereum blokčejn mreži.

Na robnim tržištima, investitori su unovčili profite od ulaganja u naftu završavajući prošli mesec sa dobicima između 6,0 i 8,0 procenata.

Severnomorska nafta Brent je, prema poslednjim raspoloživim podacima, skliznula za 23 centa na 66,53 dolara za barel, dok se američka WTI nafta spustila za 22 centa na 63,36 dolara za barel.

Zlato se trguje na nivou od oko 1.772 dolara za uncu, pri čemu izostaje neko veće interesovanje ulagača koji su se okrenuli kriptovalutama kao alternativnoj zaštiti od inflacije.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd