fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

"Dr Propast" je predvideo svetsku ekonomsku krizu, a sad upozorava: 10 dokaza da stiže nova, sve se vrti oko Trampa

Foto: Profimedia
Američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat pod nadimkom "Dr Propast" jer je prvi najavio svetsku finansijsku krizu 2008. godine, tvrdi da iduće godine stiže nova globalna recesija.

U autorskom tekstu za "Project Syndicate", Rubini navodi da od 10 potencijalnih rizika koji bi mogli izazvati prvo američku pa globalnu recesiju, a na koje je upozoravao prošle godine, devet rizika i dalje postoji i da mnogi od njih potiču iz SAD-a.

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

TRAMP LEČI RAK I SIDU: Predsednik SAD obećao da će SPASITI SVET od bolesti ako ponovo pobedi na izborima! (VIDEO)

TRAMP LEČI RAK I SIDU: Predsednik SAD obećao da će SPASITI SVET od bolesti ako ponovo pobedi na izborima! (VIDEO)

SUD EU: Logo Adidasa sa tri pruge nevažeći!

SUD EU: Logo Adidasa sa tri pruge nevažeći!

JOŠ JEDNA ZEMLJA ZABRANJUJE PRODAJU: Radi rešavanja SVETSKOG PROBLEMA, stižu IZMENE u automobilskoj industriji

JOŠ JEDNA ZEMLJA ZABRANJUJE PRODAJU: Radi rešavanja SVETSKOG PROBLEMA, stižu IZMENE u automobilskoj industriji

U rizike uključuje američke trgovinske ratove s Kinom i drugim zemljama, ograničavanje migracija, stranih direktnih ulaganja i transfera tehnologije, što bi moglo da ima, smatra, ozbiljne implikacije za globalne dobavljačke lance i da pojača opasnost od stagflacije (usporavanje rasta uz povećanje inflacije).

Napominje da je rizik usporavanja američkog privrednog rasta sada postao akutniji jer se "istrošio" stimulans koji je američkoj ekonomiji davala poreska reforma koju je 2017. godine sproveo predsednik Donald Tramp.

Američka tržišta kapitala, mišljenja je Rubini, i dalje deluju "naduvano", a u međuvremenu su nastali dodatni rizici povezani s novijim oblicima dugova, uključujući i dugove mnogih tržišta u usponu, gde je velik deo zaduživanja denominovan u stranim valutama.

Imajući u vidu da su mogućnosti centralnih banaka da budu zajmodavci u krajnjoj instanci sve više ograničene, nelikvidna finansijska tržišta su ranjiva i mogući su iznenadni lomovi i drugi poremećaji, upozorava on.

-  Jedan od takvih poremećaja mogao bi da izazove američki predsednik Donald Tramp koji bi mogao da se nađe u iskušenju da stvori spoljnopolitičku krizu sa zemljom poput Irana. To bi moglo na domaćem terenu da ojača njegovu podršku među biračima, ali bi takođe moglo da inicira naftni šok - piše Rubini.

Donald Tramp
Kabinet u predsedničkom avionu
Foto: Profimedia

Mimo SAD-a, razloge za zabrinutost vidi i u krhkosti ekonomskog rasta vrlo zadužene Kine i drugih ekonomija u usponu, kao i u ekonomskim, političkim i finansijskim rizicima u Evropi.

Američki ekonomista navodi da je u razvijenom delu sveta izbor alata koji se mogu primeniti kao odgovor na krizu i dalje ograničen, a da se monetarne i fiskalne intervencije i "zaštitna mreža" za privatni sektor, kao oruđa koja su korišćena posle finansijske krize 2008., danas ne mogu upotrebiti sa istim efektima.

Poslednji, deseti faktor, na koji je i lani upozoravao, jeste kamatna politika američkih Federalnih rezervi (Fed).

- Nakon povećanja kamate, kao odgovor na prociklične fiskalne stimuluse Trampove administracije, Fed je u januaru zauzeo drugačiji stav. Gledajući unapred, veća je verovatnoća da će Fed i druge glavne centralne banke u svetu smanjivati kamatne stope kako bi na taj način upravljale raznim potresima u globalnoj ekonomiji - procenjuje Rubini.

- Trgovinski ratovi i potencijalni skokovi cena nafte predstavljaju rizike na strani ponude, ali oni takođe prete agregatnoj tražnji, a time i rastu potrošnje jer carine i više cene goriva smanjuju raspoloživi dohodak. Sa tako mnogo neizvesnosti, kompanije će se verovatno opredeliti za smanjenje kapitalne potrošnje i investicija - dodaje on.

Cena nafte pala drugi dan zaredom, proizvodnja crnog zlata u SAD dostiže rekordan nivo u julu!

Cena nafte pala drugi dan zaredom, proizvodnja crnog zlata u SAD dostiže rekordan nivo u julu!

U takvim uslovima, kako navodi, dovoljno ozbiljan potres mogao bi da dovede do globalne recesije čak i ako centralne banke budu brzo reagovale.

"Dr Propast" podseća da su, na kraju krajeva, i u periodu 2007-09. godine Fed i druge centralne banke reagovale agresivno na potrese koji su bili okidač za globalnu finansijsku krizu, ali da nisu uspele da spreče “Veliku recesiju”.

- Danas, početna pozicija Feda je kamatna stopa koja se kreće u rasponu 2,25 do 2,5 posto, a u septembru 2007. godine iznosila je 5,25 procenata. U Evropi i Japanu su kamate centralnih banaka već na negativnoj teritoriji, i suočiće se sa limitima u pogledu toga koliko još mogu da idu ispod nule - mišljenja je Rubini.

Dodaje takođe da bi se centralne banke sa "naduvanim bilansima", nakon nekoliko rundi kvantitativnog popuštanja, suočile sa sličnim ograničenjima ako bi se ponovno odlučile na velike kupovine aktiva.

Nurijel Rubini
Nurijel Rubini
Foto: Profimedia

Što se tiče fiskalne strane, Rubini primećuje da mnoge razvijene ekonomije danas imaju veće deficite i veći javni dug nego pre globalne finansijske krize, što im ostavlja mali prostor za trošenje na podsticaje. Prema njegovoj oceni, "u zemljama u kojima su populistički pokreti ponovo u usponu, a vlade skoro insolventne, spasavanje finansijskog sektora neće biti tolerisano" kao što je to bio slučaj 2008. godine.

Posebnu pažnju u tekstu, Rubini posvećuje američko-kineskom tehnološkom ratu kao riziku koji bi neposredno mogao da inicira recesiju 2020. godine. Konflikt bi, smatra, mogao dalje da eskalira na nekoliko načina.

- Trampova administracija bi mogla da poveća carine i na preostali deo kineskog izvoza, a zabranom korišćenja američkih komponenti mogle bi da budu obuhvaćene i druge kineske kompanije, nakon Huaveja, što bi moglo da dovede do opšteg procesa deglobalizacije... Ako bi se to dogodilio, Kina bi imala nekoliko opcija da se osveti SAD-u, među kojima je i zatvaranje tržišta za američke multinacionalne kompanije poput Epla - upozorava Rubini.

NATO vojska u srpskim čizmama iz Pirota, a evo kako je došlo do saradnje

NATO vojska u srpskim čizmama iz Pirota, a evo kako je došlo do saradnje

BRNABIĆ U PARIZU: Sastanak s francuskim premijerom, obilazak aero-kosmičkog salona

BRNABIĆ U PARIZU: Sastanak s francuskim premijerom, obilazak aero-kosmičkog salona

KINA MOŽE DA ZAOBIĐE AMERIKU: Dve evropske zemlje će profitirati od "trgovinskog rata"

KINA MOŽE DA ZAOBIĐE AMERIKU: Dve evropske zemlje će profitirati od "trgovinskog rata"

Po takvom jednom scenariju, potres na tržištima širom sveta bio bi dovoljan da dovede do globalne krize, bez obzira na to šta rade glavne centralne banke.

Sa trenutnim tenzijama koje već utiču na poslovno, potrošačko i poverenje investitora i koje usporavaju globalni rast, dalja eskalacija bi uvela svet u recesiju, koju će, s obzirom na obim privatnog i javnog duga, verovatno pratiti još jedna finansijska kriza, zaključuje Rubini, profesor na Poslovnoj školi Stern Njujorškog univerziteta.

Da li ste za ukidanje testa za malu maturu?

ERUPCIJE,RATOVI, BOLESTI,TOPLJENJE... Naučnici predviđaju OVO kao najveću pretnju po čovečanstvo!(VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd