Skip to main content
Fabrika

Države obezbedila sredstva za podsticanje privrednika: MILIONI svakome ko zaposli veći broj radnika

Foto: Profimedia
Politika koja daje rezultate i obezbeđuje rast

Domaćim i stranim investitorima koji ulažu u Srbiji od juna je dostupno dodatnih 10 miliona evra za podsticaje u 2018. godini, a Ministarstvo privrede pozvalo je privrednike da se prijave za ostvarivanje tog prava.

Javni poziv za korišćenje podsticaja je u toku, a novac je namenjen projektima kojima je planirano zapošljavanje do 100 radnika, ali i velikim investicionim projektima od posebnog značaja za Republiku za koje se ne raspisuje javni poziv.

Kad je reč o projektima kojima je predviđeno zapošljavanje do 100 radnika, u Ministarstvu navode da je u 2017. godini potpisano 12 ugovora ukupne vrednosti oko 18 miliona evra. Nivo podsticaja za te projekte, koji će obezbediti između 600 i 700 novih radnih mesta, iznosio je 2,3 miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da je ove godine za projekte zapošljavanja do 100 radnika, od ukupno odvojenih 10 miliona evra, namenjeno 4,2 miliona evra. Stevanović ističe da investitori koji u Srbiji zapošljavaju do 100 radnika dugoročno imaju veliki značaj.

Fabrika
Investitor zaposli najmanje 10 novih radnika
Foto: Profimedia

- Treba da se fokusiramo na njih i da im damo šansu da se razvijaju i šire. To će zaista lekovito delovati na budžet, na rast i ekonomska kretanja u Srbiji - kaže Stevanović i navodi da je Srbija najznačajnije rezultate u rastu upravo pokazala u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Stevanović je rekao da domaći i strani investitori imaju ista prava i mogućnosti. Nivo podsticaja će, kako kaže, zavisiti od stepena razvijenosti lokalne samouprave i biće veći za privrednike koji posluju u manje razvijenim sredinama.

- Što je stepen razvijenosti lokalne samouprave niži, to je mogućnost za ostvarivanje većeg nivoa podsticaja veća - objašnjava Stevanović.

Drugu godinu zaredom: Srbija SVETSKI LIDER u otvaranju radnih mesta

Da bi se investitor kvalifikovao za korišćenje tih podsticaja, kaže Stevanović, potrebno je da uloži 100.000 evra u poslovanje u lokalnoj samoupravi koja se smatra devastiranom i zaposli 10 novih radnika. Kako je rekao, maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu na koji može da računa investitor u takvim lokalnim samouprava je 7.000 evra.

Precizirao je da je u lokalnim samoupravama koje su u prvoj grupi razvijenosti, neoophodno da privrednik investira 500.000 evra, zaposli najmanje 50 novih radnika i u tom slučaju maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu je 3.000 evra.

Podsticaji su, kaže Stevanović, namenjeni najširem spektru proizvodnih delatnosti, a oblast privrednih delatnosti koje mogu da koriste ovu mogućnost proširena je i na hotelski turizam u banjskim područjima.

IZNENADIĆETE SE: U jednom gradu u Srbiji živi čak 99 MILIONERA, ali ipak nisu REKORDERI

Zainteresovani investitori za korišćenje podsticaja treba da pošalju pismo o namerama Ministarstvu privrede koje će dati mišljenje o projektu, kao i iznos sredstava koja bi mogli da dobiju kao podsticaj. Projekti će, precizirao je Stevanović, biti prosleđeni Razvojnoj agenciji Srbije koja će investitorima dodeliti projekt menadžera koji će pratiti projekat, a kada ostvare pravo na podsticaje, kontrolu i nadzor nad celim projektom obavljaće Ministarstvo privrede u saradnji sa RAS.

Dodaje da će u ovoj godini biti opredeljeno i oko 80 miliona evra za ugovorene obaveze iz prethodnog perioda, odnosno za isplatu tranši onim kompanijama koje su svoje ugovorne obaveze ispunile u ovoj godini i koje ostvaruju pravo na podsticaje.

- Ovo je politika koja daje rezultate i obezbeđuje rast - naglasio je Stevanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd