fbpx
Skip to main content
Srbija

DRŽAVNA POMOĆ U PRAVI ČAS: Danas kreće prijava za prvih 16.000 dinara, poznato ko može da računa na pomoć

Foto: SD/ilustracija
Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Danas počinje prijava firmi za državnu pomoć u visini od tri puta po pola minimalne zarade, koju će dobiti 1.505.093 radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Prema računici ministarstva finansija, upravo toliko zaposlenih može da računa na novac iz trećeg ekonomskog paketa podrške privredi, a prva uplata polovine "minimalca" sledi 8. aprila, naveo je ministar finansija.

ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI EKSPLODIRALA: Srbi potrošili 32 milijarde dinara - jedna stvar se ubedljivo najviše kupovala!

ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI EKSPLODIRALA: Srbi potrošili 32 milijarde dinara - jedna stvar se ubedljivo najviše kupovala!

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ: Isplata u tri rate, zna se ko ima pravo na državne subvencije

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ: Isplata u tri rate, zna se ko ima pravo na državne subvencije

DA NASELIMO CELU SRBIJU: Ministar najavio dodelu 150.000 kuća za mlade poljoprivrednike

DA NASELIMO CELU SRBIJU: Ministar najavio dodelu 150.000 kuća za mlade poljoprivrednike

Zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu.

Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000, što je polovina minimalne plate u Srbiji.

Uslovi će biti isti kao i ranije, u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

Radnik
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

- Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade. Takođe, jedan pun minimalac je za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče - rečeno je iz ministarstva finansija.

Prijava za tri isplate po 50 odsto minimalca je, kaže ministar, jednostavna putem formulara na sajtu Poreske uprave.

Radnik, Kabl
Foto: Profimedia/ilustracija

Ministar je rekao da je trećim paketom mera podrške predviđena i pomoć autoprevoznicima od 600 evra po autobusu, kao i pomoć hotelijerima, a naveo je da je predsednik Aleksandar Vučić najavio i posebnu pomoć za naše sugrađane na KiM.

Dodatna pomoć za turizam i prevoznike

Novim paketom predviđena je posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, pa će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostupnija preduzećima.

Podsetimo, država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac. U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Sada je poznato i kada će početi prijava građana za direktnu novčanu pomoć iz trećeg paketa mera, koja bi trebalo da bude isplaćena u maju i novembru.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd